La falta de capellans ha obligat, en algunes parròquies de l'Alt Empordà, a alternar les misses amb celebracions de la paraula a càrrec de fidels laics. Mossèn Josep Taberner és rector de sis parròquies i, tenint en compte que no pot fer missa en totes les esglésies alhora, ha aconseguit reunir disset persones que estan preparades per fer la litúrgia.

Àngela Blanch i Leonora Coromina són dues de les disset persones que apareixen en la llista de mossèn Josep Taberner. Són laiques que han rebut una formació específica i que han estat nomenades pel Bisbat de Girona per fer les celebracions de la paraula de Déu en absència del prevere. Josep Taberner té assignades sis parròquies -Sant Pere, Bon Pastor, Sagrada Família i Marca de l'Ham-Vilatenim, de Figueres, i Llers i Pont de Molins- i això suposa que hagi de celebrar nou misses cada diumenge. Una missió impossible.

Compta amb el suport del pare Mulet per repartir-se les celebracions, però tot i així no pot arribar a tot. "Jo no em puc dividir i és per això que he creat una xarxa de voluntaris laics preparats per celebrar la litúrgia i repartir la comunió", explica mossèn Taberner, el qual ha trobat amb persones com Àngela Blanch i Leonora Coromina el suport necessari per evitar el tancament de parròquies.

Un servei a la comunitat

Àngela Blanch té 52 anys, és administrativa i mare de tres fills. El més gran dels tres ha seguit les passes de la seva mare. "Per a mi, estar a l'altar i fer la celebració és un servei a la comunitat. Estic en una parròquia molt estimada i el que volem és mantenir-la oberta i al servei de la gent", comenta. Quan mossèn Taberner no pot dir la missa a Llers, ella fa la litúrgia.

Un dia, el mossèn ens va explicar que cada cop hi ha menys capellans i més parròquies. Ens va dir que potser algun dia ens hauria de trucar per dir-nos que no pot venir i que anéssim a una altra església. Alhora, va voler fer-nos saber que es farien formacions perquè els interessats, batejats i confirmats, poguessin fer celebracions. El meu fill, tot agosarat, i jo vam decidir fer la formació", relata Àngela Blanch.

Es dóna la circumstància que mossèn Taberner és coautor, juntament amb Gemma Curós, d'un llibre que serveix de guia als laics que han de fer la litúrgia. Es titula 'Celebrar el diumenge en espera de prevere' (Editorial Claret) i ja va per la segona edició. Els laics també disposen del llibre ritual oficial del Bisbat de Girona en què es presenta l'esquema de la celebració. Es diu 'Celebracions dominicals i festives en absència de prevere'.

Abans hi havia rector i vicari

Leonora Coromina, de 65 anys, té el seu costat el seu marit, Joan Pinsach, per fer la celebració de la paraula a la parròquia de la Sagrada Família de Figueres. "Abans, a cada parròquia, hi havia un rector i un vicari; després, només un rector, i ha arribat un moment en què el rector l'hem de compartir diferents parròquies", exposa Leonora Coromina, la qual té en comú amb Àngela Blanch que les dues són catequistes.

Hi ha alguns fidels que se sorprenen que la celebració la pugui fer un laic en lloc del mossèn, però cada cop més tothom s'hi va acostumant. "Et fa sentir una gran satisfacció veure que la gent del barri ve a l'església de la Sagrada Família i se'n va contenta. Podrien anar a missa a la Immaculada o a Sant Pere, perquè estan a Figueres mateix, però trien quedar-se aquí", somriu Leonora Coromina.

Mossèn Josep Taberner afirma que seria fàcil dir "avui no hi ha missa", però "el diumenge és sagrat i hem de vetllar perquè es mantinguin les celebracions."