Els Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits engeguen una campanya que començarà dissabte i s'allargarà fins el 13 de març amb l'objectiu d'animar els ciutadans d'arreu de Catalunya perquè donin sang. La campanya, que arrencarà a Vic, pretén ser molt participativa i comptarà amb exhibicions de les tasques que normalment realitzen els professionals del foc i tindrà el seu punt àlgid al balcó de l'Ajuntament amb un simulacre d'un rescat. El director del Banc de Sang i Teixits, Enric Contreras, ha assenyalat que amb l'ajuda dels Bombers, l'entitat espera doblar els 1.000 donants diaris, en especial amb sang del grup 0 negatiu. Segons Contreras, les donacions que es facin aquests dies serviran per ajudar a encarar amb bones previsions les necessitats que hi pugui haver per Setmana Santa.

Amb l´eslògan 'Els bombers t´acompanyen a donar sang', els Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits organitzen durant el mes de març més d´una vintena de campanyes especials de donació de sang distribuïdes per tot Catalunya.

En el cas de Vic, la donació es podrà fer a la sala de la columna de l´Ajuntament de les deu del matí a dues del migdia i de quatre de la tarda a vuit del vespre. A més, la sala de plens estarà oberta per tots els ciutadans que vulguin visitar-la. Durant la jornada, els bombers exhibiran els seus vehicles a la Plaça del Pes i a la Plaça Major, realitzaran exercicis de rescat de víctimes en accidents de trànsit, i hi haurà actuacions musicals.

El cap del parc de Bombers de Vic, Àngel Garcia, ha destacat que accions com aquesta han d'entrar "en la normalitat, perquè donar sang és necessari cada dia per salvar vides". Garcia ha explicat que els bombers seran presents en les campanyes organitzades arreu del país animant tothom a donar sang i fent activitats perquè els nens puguin estar ocupats mentre els pares fan les donacions. Per la seva banda, el cap de la regió d'emergències centre, Francesc Boya, ha destacat que la campanya permet "acostar els bombers a la ciutadania més enllà de les emergències, ajudant a difondre la donació de sang i ensenyant algunes de les accions de rescat més freqüents que fan els bombers".

En aquesta segona edició de la campanya, els Bombers tornen a organitzar diferents jornades de donació de sang que es dinamitzaran amb l´exhibició de vehicles, equipaments, la realització d´exercicis de rescat o d´actuació de bombers en accidents amb mercaderies perilloses, entre d'altres. A més, molts dels ajuntaments han volgut participar també a la campanya de forma molt activa i es comptarà amb la dinamització de moltes entitats culturals com colles castelleres i geganteres, batukades o actuacions musicals.

Provisions per la Setmana Santa

Contreras ha assenyalat que les reserves de sang baixen considerablement durant Setmana Santa. El canvi d´hàbits i les vacances fan que la població s´acosti menys als punts de donació. Amb aquesta campanya es vol incentivar la donació les setmanes prèvies a l´abril per tal d´assegurar que es mantenen les reserves. El director del Banc de Sang ha explicat que cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s´extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l´any i aconseguir unes 1.000 donacions cada dia

Una setmana de donacions

La campanya dels Bombers arrencarà a Vic aquest dissabte, i juntament a la capital d'Osona, també ho faran Malgrat de Mar i Granollers. Diumenge dia 6 serà el torn de Caldes de Montbui. Dilluns la recollida es farà a Vilafranca del Penedès, mentre que dimarts s'ampliarà a Lloret de Mar i Mollet del Vallès. Dimecres serà el torn d'Amposta i Girona. Dijous, els punts per donar sang seran a l'Hospitalet de Llobregat, Tortosa i Girona. Divendres es donarà l'oportunitat als habitants de Santa Coloma de Farners i Lleida. Dissabte dia 12 les localitats escollides seran Lleida, Terrassa, la Seu d'Urgell i Santa Coloma de Gramenet. L'últim dia de l'acapte serà per Roses, Castellar del Vallès i Barcelona.