Diana Zuluaga emana pau, serenitat. “Quan em llevo, el primer que faig és donar gràcies”, explica. Fa anys inicià un camí interior per assolir l’harmonia, la calma, i ha estat a través del so que s’ha transformat la seva vida, tot ajudant a equilibrar la dels altres.

“La primera vegada que vaig escoltar el so dels bols tibetans vaig quedar fascinada. Vaig experimentar l’efecte relaxant de les vibracions harmòniques en el meu propi cos i immediatament vaig començar a aprendre tot allò que en feia referència” explica Diana Zuluaga, terapeuta del so.

De nacionalitat alemanya, nascuda a Santa Marta, un paradís enmig del Carib colombià, i amb ascendents espa­nyols: “El meu cognom és basc” -apunta, viu des de fa pocs mesos a Figueres: “Deixo que els canvis de la vida flueixin amb mi i quan m’aixeco, el primer que faig és respirar i donar gràcies, Figueres és un lloc màgic”. Zuluaga és conscient de fins a quin punt el poder del so ha canviat la seva vida: “Feia temps havia iniciat la recerca de l’harmonia interior i l’he assolit a través del so”. Zuluaga va viure durant més de tretze anys a Munic i això li va donar oportunitat de rebre una excel·lent formació: “La teràpia del so està implantada des de fa més de trenta anys a Alemanya, fins i tot hi ha clíniques especialitzades i els nens, des de ben petits, es familiaritzen amb els beneficis del so a les escoles”. Allà va completar el seu aprenentatge al costat del xaman de més alt rang a Groenlàndia Occidental, Angaangaq Angaqosuraq: “Amb ell vaig aprendre mètodes de guariment xamànic i sobretot a saber mirar amb el cor per veure la bellesa de la vida, per gaudir del present”. Ara es mostra feliç d’ajudar les persones a enfortir la seva salut i equilibri intern a través del so.

Teràpia amb malalts d'alzheimer

També realitza un interessant treball amb els pacients amb Alzheimer: “S’ha demostrat la importància d’experimentar el so amb persones amb demència”. La meditació amb bols tibetans i sobretot el massatge sonor, en col·locar-los sobre el cos, causen un efecte molt positiu, però és molt important que siguin bols artesanals, dissenyats per aquest tipus de teràpia.

Fa més de 5.000 anys que es coneix a Orient l’efecte curatiu i relaxant del so. Aporta benestar físic, mental i emocional, millora la creativitat, ajuda a enfortir el sistema immunològic, alleugera l’estrès i l’ansietat, dissol tensions i bloquejos del cos i ajuda en problemes d’insomni, entre altres beneficis. La ciència avala aquesta teràpia: quan les ones sonores arriben amb una freqüència de 13,8 Hz al cervell humà produeixen tranquil·litat i harmonia. Aquesta relaxació també estimula la seva part creativa. Les ones tenen un efecte positiu per a l’ànima, “comuniquen a les regions del cervell allò que les paraules no aconsegueixen”. Descriu aquest efecte com si fos un massatge intern, “harmonitza cada una de les cèl·lules del cos, no reemplaça un tractament mèdic, però mitiga el dolor i ajuda en els processos de recuperació”. Al poder del so, cal sumar-hi una alimentació equilibrada i oxigenar el cos a través del moviment. Són alguns dels consells que aporta Diana per “redescobrir el plaer de viure en forma plena”.