L'Ajuntament de Girona ha fet marxa enrere i les campanes de la Catedral tornaran a sonar a les nits. D'ençà del 6 de gener, entre mitjanit i tres quarts de set del matí, les campanes no toquen arran de les queixes d'un hotel. L'alcalde, Albert Ballesta, ha saldat la polèmica oberta amb els veïns del Barri Vell (que defineixen els tocs com a "música") emparant-se en una llei del 2009, que reconeix la singularitat dels centres de culte i permet incloure'ls com a excepció a la normativa de sorolls. L'alcalde, que s'ha reunit aquest vespre amb els veïns, ja els ha tramès que demà mateix farà un decret i parlarà amb el Capítol de la Catedral perquè es restitueixin els tocs de matinada. Els veïns aplaudeixen la decisió.

La legislació que les va fer callar serà ara també la que permeti que tornin a sonar. L'Ajuntament de Girona ha saldat la polèmica oberta amb les campanes de la Catedral tirant de lleis catalanes i de calendari. La norma que va servir perquè els tocs de l'Assumpta i la Beneta deixessin de sentir-se a les nits, la de Protecció contra la Contaminació Acústica, datava del 2002. En base a aquesta, i també a l'ordenança municipal, el consistori va manar emmudir les campanes arran de les queixes reiterades d'un hotel proper.

Ara, però, a aquella llei n'hi ha una altra que la supera, la dels Centres de Culte, que la Generalitat va aprovar al 2009. I precisament, serà el seu article 17 el que permetrà revertir el mutisme de la Catedral de Girona durant les nits. "Queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes ubicades als centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment", recull l'article.

Amb aquesta llei a la mà, l'Ajuntament de Girona farà ara marxa enrere i ordenarà que els quarts i les hores es tornin a escoltar des del campanar de la Catedral entre mitjanit i tres quarts de set del matí. L'alcalde, Albert Ballesta, ja ho ha fet saber a l'Associació de Veïns del Barri Vell, amb qui s'ha reunit aquest vespre a l'Ajuntament.

Les campanes, "atribut tradicional"

"Hem revisat els informes i hem vist que no havíem tingut en compte la Llei dels Centres de Culte, que és posterior a la de protecció acústica", ha explicat Ballesta. I hi ha afegit: "I com que la legislació del 2009 exclou les campanes d'allò que serien sorolls, perquè les contempla com a atribut tradicional, aquesta és la via jurídica que farem servir per donar compliment a la voluntat unànime dels veïns del Barri Vell".

Demà mateix, Ballesta signarà un decret d'alcaldia on demanarà al Capítol de la Catedral que restitueixi el toc de les campanes a les nits. I posteriorment, el consistori també modificarà l'Ordenança Municipal de Sorolls i Vibracions, que el ple va aprovar el 2013, per "reconèixer el so singular de les campanes i excloure-les de la normativa", ha dit Ballesta. No només les de la Catedral, sinó també les de la resta d'esglésies de la ciutat que també toquen durant la matinada.

L'alcalde de Girona també ha explicat que, un cop l'Assumpta i la Beneta repiquin de nou durant les nits, "ho faran amb la mateixa intensitat", sense que se n'esmorteeixi el so (una de les possibles solucions que s'havia posat damunt la taula). Albert Ballesta té pendent trobar-se ara amb la propietària de l'hotel que va fer emmudir les campanes per explicar-li què recullen els informes emesos pel consistori. L'alcalde no amaga que l'afer podria acabar als jutjats, si l'afectada així ho decideix, però també ha deixat clar que la decisió que han adoptat "està emparada jurídicament".

"Ha sabut trobar la solució"

El portaveu de l'Associació de Veïns del Barri Vell, Josep Quintanas, assegura que estan "molt satisfets" de la decisió que ha pres l'equip de govern. "S'ha sabut trobat la solució tècnica, administrativa i jurídica al problema; recuperem un dels signes de la ciutat, el so de la Catedral", ha dit Quintanas.

Ara, l'associació es proposa estendre aquests tocs per tot Girona i, per això, el portaveu ja ha avançat que tenen intenció de fer un concert de campanes en el marc del Temps de Flors, que ajunti les de la Catedral amb la de la resta d'esglésies. "Amb això, es veurà com d'agradable és el so d'aquests instruments quan ressona per tota la ciutat", ha conclòs Quintanas.