Un grup d’estudiants gironins que conformen l’associació El Racó dels Robotaires han tirat endavant el primer campionat de robòtica lliure de Catalunya, el RoboCAT 2016, que es farà aquesta primavera i que comptarà amb dos categories diferenciades: el robot explorador i el robot dansaire. En primer lloc, la competició compta amb diversos torneigs territorials que es faran durant els mesos d’abril i maig a Mataró, Barcelona, Terrassa, Granollers, Vic i Girona. La gran final serà el proper 28 de maig a Vilablareix, dins el marc de les activitats de la segona edició de la jornada ‘Girona+tecnològica’. “Tothom pot participar-hi, volíem un torneig més econòmic i deslligat de marques i programes, per això som pioners i és el primer campionat de robòtica lliure”, ha detallat en Guillem Martínez, membre de l’associació.

L’associació El Racó dels Robotaires és una entitat sense ànim de lucre que agrupa una vintena de joves estudiants d’entre 12 i més de 18 anys d’arreu de les comarques gironines. L’agrupació va néixer com una iniciativa de la mà de l’equip de petits experts en robòtica, els Salvauth Park, que des del 2010 porten recopilant diversos guardons en competicions d’aquest sector i han participat en torneigs d’arreu del món com per exemple a Califòrnia (EUA), Rússia o Indonèsia.

“La idea de fer aquesta competició va néixer en detectar que aquesta mena de campionats eren molt cars i volíem abaratir costos i fer una competició econòmica, on tothom hi pogués participar”, ha detallat Martínez. En aquest sentit, des de l’associació han explicat que el nou campionat que arrencarà aquest any és “pioner” perquè es tracta del primer torneig de robòtica obert i lliure de tot Catalunya. “Diguem que és lliure perquè ens hem volgut deslligar de qualsevol marca o programari concret, els robots participants poden estar fets de qualsevol material i amb qualsevol programa”, ha comentat el porteu de l’entitat.

En concret, el campionat està obert a tota la ciutadania però es dividirà en tres seccions, primària, secundària i adults; per als majors de 18 anys. Compta amb dues categories: el robot explorador i robot dansaire. En el primer cas, els equips hauran de crear un robot que pugui superar quatre missions: travessar la Devesa, creuar el Pont de Pedra o el pot de ferro, passar per la muralla de Girona i pujar fins a la Catedral on han de fer sonar la campana del temple. “Pujarem uns tutorials audiovisuals perquè la gent pugui crear-se el seu propi camp gironí, per on ha de passar el robot, i que serà modular, és a dir, els examinadors podran canviar l’ordre i el lloc de cada cosa el dia de la prova”, ha detallat Martínez.

D’altra banda, pel que fa a la categoria de robot dansaire, els participants hauran de crear un robot especial, la seva carcassa i decorats hauran d’estar inspirats en els anys 60. En primer lloc, durant els mesos d’abril i maig es portaran a terme la fase territorial amb petits torneigs a Mataró, Barcelona, Terrassa, Granollers, Vic i Girona. Els millors de cada lloc passaran posteriorment a la gran final que es farà a Vilablareix, el 28 de maig, dins del marc de la segona edició de la jornada ‘Girona+tecnològica’.

Animar a tots els estudiants de Catalunya

“Volem animar a totes les escoles i instituts de tot Catalunya a que participin en aquesta iniciativa per potenciar la tecnologia”, ha insistit Martínez. D'entrada, tota la informació referent a l’esdeveniment es podrà trobar a la seva pàgina web. Aquí és on es penjaran els vídeos explicatius sobre com es pot muntar el camp - la base- on es realitzarà la prova. D’altra banda, des de l’entitat també instal·laran quatre exemples de camps físics a Barcelona, Vilablareix, Vic i Granollers perquè els equips que puguin provar-ho físicament i així preparar-se per a la competició.

“Té molt de mèrit, serà el primer campionat d'aquestes característiques a tot Catalunya. Això mostra l’empenta i la força que tenen els joves avui en dia”, ha explicat la regidora d’Educació i Esports de Girona, Isabel Muradás durant la presentació del torneig que s’ha fet aquest dijous a la seu de la Generalitat a Girona i que ha comptat amb la presència d’una de les professores i membres de l’entitat, El Racó dels Robotaires, Glòria Aldehuelo, conjuntament amb altres membres de l’entitat, l’alcalde de Vilablareix, David Mascort, regidors d’aquesta localitat gironina, la diputada de la Diputació de Girona i regidora de l’Ajuntament de Girona, Maria Àngels Plana, i el responsable dels Serveis educatius i de formació dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, Pere Costa. Algunes de les institucions catalanes que conformen la llarga llista d'entitats, universitats i administracions que col·laboren amb aquesta iniciativa educativa i tecnològica.

De moment, el campionat ja compta amb uns 20 equips inscrits de tot Catalunya. Des de l’associació asseguren que esperen augmentar notablement aquesta xifra durant els propers mesos.