Arrossegada pel desig de viure en un entorn rural i després de vint anys amb residència a Barcelona, Txe Arana (Lleida, Segrià, 1972) va elegir fa un temps una masia enmig d'un paratge aïllat de l'Empordà. Tot i que pràcticament cada dia, per motius professionals, s'ha de desplaçar a Barcelona, assegura que "el petit esforç paga la pena". "El temps en què vaig en tren l'inverteixo a pensar i a llegir", comenta.

Al seu cap, aquests dies, reté les històries d'unes dones a les quals vol posar veu, en una peça de monòlegs que ella mateixa interpretarà. El seu nou projecte artístic està en una fase embrionària, afirma, però desprèn entusiasme quan explica com n'és d'important per a ella treure a la llum aquests relats femenins en aquest precís moment de la seva vida: "Ara tinc una cosa que abans no tenia, tinc 44 anys, una edat que em dóna una perspectiva de la vida, uns punts de vista al voltant de la condició femenina, que amb menys edat no resoldria de la mateixa manera." L'obra reflexiona entorn del testimoni d'unes dones amb situacions personals crues, però no exemptes de sentit de l'humor.

En la pell de dones "molt potents"

Txe Arana no és una persona que espera que soni el telèfon, és més aviat "de crear coses". I una de les seves millors creacions ha estat, com diu ella mateixa, criar els seus dos fills. "Fa molts anys que faig de mare i, com a actriu, n'he de treure profit", anota per justificar que li ve molt de gust posar-se en la pell d'unes dones amb unes vivències "molt potents".

No té cap dubte en reconèixer que, entre tots els camps professionals que domina -teatre, televisió, doblatge, comunicació, ràdio, premsa...-, aquell que la fa sentir més viva és el de les arts escèniques: "El repte més interessant el trobo en l'escenari, sola davant del perill."

Així com enfrontar-se a una interpretació en solitari davant del públic pot suposar-li un desafiament, hi ha altres escenaris en què es mou "com un peix en l'aigua". És, per exemple, posant la seva veu, aquesta veu particular, poderosa i enèrgica que ha esdevingut un dels seus trets d'identitat, a reportatges i documentals. "Si el nivell de domini que tinc posant veus en off a la televisió, el tingués al teatre, ja seria el súmmum", somriu Txe Arana.

El Festival Còmic, del 24 al 27 de març a Figueres

L'esperit optimista i inquiet, entre les seves feines actuals destaca, també, el seu càrrec de responsable de premsa del Festival Còmic, que se celebrarà a Figueres del 24 al 27 de març. També és rellevant el seu compromís ferm amb el procés independentista, que l'ha portat, d'un temps ençà, a la primera línia de les reivindicacions. Té clar com s'ha de fer el camí per arribar a l'objectiu: "És important fer passes petites però segures, però sobretot cal que no tornem enrere."

Txe Arana va iniciar-se de ben jove a la ràdio. Les seves locucions no es caracteritzaven només per la seva veu particular. La seva pronunciada gestualitat davant del micro va ser observada per moltes persones que la van animar a continuar comunicant, però en uns mitjans més visuals com la televisió o el teatre.