Els germans Roca del Celler de Can Roca de Girona són des d'aquest dilluns Ambaixadors de Bona Voluntat per al Programa per al Desenvolupament de l'ONU (PNUD). Aquesta institució s'ha fixat en els artífexs del millor restaurant del món perquè defensen els productors locals, usen pràctiques alimentàries que protegeixen el medi ambient i perquè promouen una dieta saludable. Els tres germans aportaran la seva visió per aconseguir els objectius que la institució s'ha fixat per a 2030: acabar amb la fam, l'atur, la desigualtat i el canvi climàtic. "Hem d'assegurar una cadena empresarial alimentària que sigui mediambientalment sostenible, socialment justa i econòmicament inclusiva, que asseguri l'accés al menjar per a tothom", ha manifestat el xef Joan Roca des de la seu de l'ONU a Nova York.

L'ONU s'ha fixat en els germans del Celler de Can Roca de Girona -escollit aquest 2015 com el millor restaurant del món- per contribuir a un desenvolupament més sostenible. Els germans Joan, Josep i Jordi s'han unit al Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament per recolzar i promocionar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per aquesta organització.

El fet de ser nomenats Ambaixadors de Bona Voluntat vol dir que es comprometen a aportar la seva experiència i la seva opinió per defensar i promoure aspectes com la seguretat en l'alimentació, les pràctiques de producció alimentària que millorin l'accés a aliments nutritius, la protecció del medi ambient i la creació de llocs de treball. La seva missió també serà la d'aconsellar la institució per millorar les pràctiques de la indústria alimentària per tal que sigui més respectuosa amb el medi ambient i contribueixi a crear ocupació.

Uns germans compromesos

Els tres germans han assistit a l'acte de nomenament a la seu de l'ONU a Nova York, on s'han mostrats contents per l'encàrrec i s'han compromès a dur-lo a terme. "És un honor per a nosaltres treballar en aquest programa per poder avançar perquè en el futur tothom tingui accés a un menjar saludable i de qualitat", ha destacat el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca.

Per la seva banda, el xef del restaurant, Joan Rofca, ha assegurat que una alimentació saludable i nutritiva "contribueix a crear prosperitat". "Hem d'assegurar una cadena empresarial alimentària que sigui mediambientalment sostenible, socialment justa i econòmicament inclusiva, que asseguri l'accés al menjar per a tothom", ha remarcat.

El petit dels germans i responsable de la part dolça, Jordi Roca, ha assegurat que la cuina pot ser un "motor de canvi social" i, en aquest sentit, ha defensat que l'alimentació va més enllà de la seva dimensió nutritiva perquè engloba tots els actors socials responsables del benestar: medi ambient, societat, economia i ocupació. "Prendre consciència del que mengem, de la importància de les nostres eleccions alimentàries pot ajudar a impulsar l'engranatge del canvi", ha assenyalat.

Les raons del nomenament

Els responsables del programa han defensat l'elecció dels germans Roca com a Ambaixadors de Bona Voluntat, un reconeixement que també han rebut altres figures internacionals com l'actor malagueny Antonio Banderas, els futbolistes Ronaldo, Iker Casillas o Zinédine Zidane, entre d'altres. Els germans Roca són, però, els primera ambaixadors que provenen del món de la cuina.

Segons defensa l'agència de l'ONU per al desenvolupament, els Roca són coneguts per "emfatitzar" la importància de cultivar i consumir productes de proximitat que hagin crescut d'una manera respectuosa amb el medi ambient. Segons destaquen, també han tingut en compte que defensen una cuina tradicional i saludable.

"Els germans Roca són els primers Ambaixadors de Bona Voluntat del PNUD que s'han nomenat després de l'inici de la nova agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, que guiarà la nostra feina fins aconseguir l'eradicació de la fam, l'atur, la desigualtat i el canvi climàtic", ha assenyalat Tegegnework Gettu, del PNUD. També ha explicat que la funció dels tres germans serà aportar la seva "visió, experiència i creativitat" per recolzar la missió del programa i aconseguir els objectius marcats.

El menjar és un component central en l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Per això, des del PNUD encarregaran també als tres germans que aportin idees per millorar les pràctiques de producció, distribució i consum d'aliments per, entre d'altres, reduir el malbaratament d'aliments.

"Si bé la sostenibilitat no és un sector que s'associï immediatament amb els grans xefs, els germans Roca seran uns impulsors importants del canvi en l'àmbit de la seguretat alimentària", ha remarcat la directora del Fons ODS, Paloma Durán. Segons ha explicat, la voluntat que captar idees dels tres germans per aconseguir millorar la innovació i el creixement econòmic a través de l'alimentació.

Un altre dels arguments per escollir els germans Roca és que, segons remarca la institució, dediquen part del seu temps a "conscienciar sobre temes crucials relacionats amb la seguretat alimentària i la nutrició". Per això, consideren que poden jugar un "rol central" per defensar el consum de productes locals sostenibles. "És fonamental que el món comenci a prioritzar els aliments, la salut i el medi ambient", ha afirmat el xef Joan Roca, que considera que la seguretat alimentària passa perquè les comunitats locals aprenguin a protegir els seus cultius locals i tradicions culinàries", ha afegit el xef.

Els germans Roca també recolzaran el Fons SDG per establir una xarxa de centres de formació. Les primeres experiències pilot es faran a l'Àfrica, amb l'objectiu d'augmentar la sostenibilitat, millorar les condicions dels agricultors i els petits productors així com també la creació de nous llocs de treball i la millora de la formació.