CaixaBank celebra enguany el centenari de la seva presència a la ciutat de Figueres. L'oficina 0013-Figueres de CaixaBank, ubicada a la Plaça de la Palmera, 5, va obrir les seves portes al públic el 9 de gener de 1916.

Amb l'objectiu de commemorar el centenari amb clients i institucions, CaixaBank ha organitzat una sèrie d'actes que es duran a terme al llarg de tot l'any. La celebració s'ha iniciat aquest divendres, 8 de gener, amb un acte institucional que ha tingut lloc al Teatre-Museu Salvador Dalí, i al qual hi ha assistit el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana; l'Alcaldessa de Figueres, Marta Felip i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, entre d'altres autoritats.

L'acte ha comptat amb una conferència de Joan Armangué, economista, exalcalde de Figueres i autor del llibre 'La Caixa de l'Empordà per a la Vellesa i d'Estalvis. 100 anys de "la Caixa" a Figueres', que ha fet una aproximació història als orígens de la presència de CaixaBank a la ciutat i al centenari de la seva arribada.

A més d'aquest acte institucional, la celebració del centenari de CaixaBank a Figueres comptarà amb una proposta cultural com el concert participatiu El Musical, que reunirà al Teatre Municipal El Jardí més d'un centenar de cantants de corals locals al costat de reconeguts solistes i l'Orquestra Simfònica del Vallès. Tots plegats interpretaran algunes de les peces més representatives del teatre musical de Broadway.

Un llibre històric

El llibre La Caixa de l'Empordà per a la Vellesa i d'Estalvis. 100 anys de "la Caixa" a Figueres, del qual n'és autor Joan Armangué, és una crònica històrica de la caixa empordanesa més antiga de Figueres i l'Alt Empordà. D'una història de 132 anys des de la fundació de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán -la segona més antiga en posar-se en marxa a la comarca- i dels 100 anys de l'arribada de la Caixa de Pensions a Figueres. Una trajectòria que és testimoni d'un temps i d'una ciutat.

L'autor descriu com a Figueres es va produir la primera fusió per absorció d'una caixa d'estalvis a Espanya quan el 9 de gener de 1916, "la Caixa" va integrar la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de l'Empordà i CaixaBank va encetar la seva activitat a la comarca.

L'autor del pròleg, que porta per títol La primera fusió entre caixes d'estalvi de la nostra història, és Isidre Fainé, president del grup "la Caixa". Fainé destaca en el seu escrit que a Figueres es va produir aquesta primera fusió i assegura: «Ben segur que els aprenentatges i els bons resultats d'aquella integració ja centenària van contribuir posteriorment al fet que "la Caixa" incorporés, al llarg de la seva història, fins a 79 entitats financeres arreu de l'Estat».

CaixaBank, present a la comarca des del 1916

Cent anys després de l'obertura del primer punt d'atenció, CaixaBank disposa avui a Figueres de 10 oficines i un centre d'empreses, en els quals treballen 67 empleats. CaixaBank, primer banc del mercat espanyol per quota de mercat, disposa d'una quota de penetració de clients a la comarca de l'Alt Empordà propera al 65%, mentre que a la província de Girona aquest percentatge supera el 60%. L'entitat disposa d'una quota de nòmines del 61,09% a la demarcació gironina i del 34,6% de les oficines bancàries existents a la província.

L'entitat ha segmentat en els darrers anys els seus negocis per tal d'oferir un servei més especialitzat als clients des de la xarxa d'oficines, els centres d'Empreses, centres de Banca Privada, centres d'Institucions i els serveis de banca online, entre d'altres. El 2014, CaixaBank posa en marxa els programes CaixaNegocis, amb l'objectiu de reforçar la relació amb comerços, autònoms, professionals i microempreses i AgroBank, una nova línia de negoci creada per reforçar el creixement en el sector agrari amb l'especialització de prop de 400 oficines a Espanya, i que ja ha rebut 28.000 altes noves.

CaixaBank va inaugurar el mes de juny de 2015 el seu segon centre d'empreses a les comarques de Girona. Es tracta del Centre d'Empreses Girona Nord, situat a la Plaça de la Palmera número 5 de Figueres, des del qual es dóna servei a més de 420 empreses de les comarques de l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i El Ripollès. El Centre d'Empreses Girona Nord va néixer amb un volum de negoci superior als 200 milions d'euros.

CaixaBank ha estat reconegut durant 2015 com a Best Bank in Spain per la revista especialitzada Global Finance en els premis que concedeix anualment als millors bancs del món. CaixaBank ha estat premiat també com l'entitat amb millor banca privada d'Espanya per la publicació britànica Euromoney als Private Banking Survey 2015 i ha rebut un reconeixement com al banc amb la major aposta per la innovació (Innovative Spirit in Banking), atorgat en l'edició 2014 dels Global Banking Innovation Awards.