La Grossa de Cap d'Any, l'alternativa de la Generalitat a la grossa de Nadal, se sorteja avui per tercer any consecutiu després d'haver distribuït bitllets per valor de 23 milions d'euros. En el cas de la demarcació de Girona, segons fonts del Departament d'Economia del Govern català, es calcula que els gironins s'hauran gastat més de dos milions d'euros en aquesta tercera edició de la Grossa de Cap d'Any. Tot i això, es tracta de xifres provisionals, perquè aquesta quantitat només comptabilitza els canals convencionals dels punts de venda de Loteria de Catalunya (falta la distribució a través de supermercats). També cal tenir en compte que, com que fins ahir al vespre es podien adquirir bitllets, encara es pot produir un retorn dels números distribuïts.

Tot i això, les xifres provisionals d'ahir assenyalaven que la despesa global dels gironins en la Grossa de Cap d'Any del 2015 rondaria els dos milions d'euros. Això es tradueix, segons les mateixes fonts, en una venda -a la demarcació de Girona- de prop de 20.000 llibrets del sorteig (cadascun compta amb 20 números de la Grossa).

Pel que fa al funcionament del sorteig, en aquesta tercera edició se sortejaran 80.000 números (del 00000 al 79999), en lloc de 100.000, amb l'objectiu que augmentin les probabilitats de premi. Així mateix, s'ha canviat el model de distribució, amb la finalitat de garantir que cap premi quedi desert.

I és que la Generalitat no vol que es repeteixi el que va passar en l'edició de l'any passat, quan el primer premi, dotat amb 100.000 euros per bitllet, va quedar desert i es va destinar, per tant, a programes socials del Govern català. Per això, de les 100 sèries que hi ha per número, la Generalitat va fer l'aposta de distribuir, ja des d'un primer moment, 20 sèries completes de cada número, de manera que s'ha posat en circulació un mínim de cada número i es garanteix que es repartiran els premis en joc.

Cada bitllet de La Grossa costa 5 euros i el sorteig consta d'un total de cinc premis: el primer dotat amb 100.000 euros; el segon amb 32.500 euros; el tercer amb 15.000 euros; el quart amb 5.000 euros per bitllet; el cinquè amb 2.500 euros per bitllet. La Grossa va aconseguir unes vendes el 2013, el seu primer any, de 25,28 milions, mentre que l'any passat el sorteig va sumar uns 24 milions.

En aquest context, la Generalitat va decidir aquest any que, en la tercera edició, posaria a la venda bitllets per valor de 40 milions, deu menys que l'any passat. El sorteig de La Grossa de Cap d'Any, que depèn de Loteria de Catalunya, se celebra avui als estudis de TV3 a les 13.20 hores del migdia.

Mans innocents

Per tercer any consecutiu, el programa del sorteig de La Grossa està presentat per la periodista Helena García Melero i per primera vegada pel també periodista Pere Mas, els dos presentadors del programa de TV3 Divendres. Una de les principals novetats del programa d'aquest any són les mans innocents que polsaran el botó per extreure del bombo els cinc grans premis de La Grossa. D'aquesta manera, l'encarregat del primer premi serà la persona que hagi estat guanyadora del sorteig en línia «Compra a lagrossa.cat i reparteix tu la sort del sorteig». Pel que fa a la resta de les mans innocents del sorteig -alhora padrins dels altres premis d'avui de La Grossa- seran l'exfutbolista Eric Abidal i el pilot Isidre Esteve, juntament amb les actrius i cantants Lloll Bertran i Nina.