«No fa falta apostar gaire, però cal fer-ho!» és el que va aconsellar ahir l'administrador de la loteria el Fesol d'Or, al carrer Sant Rafel d'Olot. Ahir al matí, Alfredo Alfaro, l'administrador, tenia al telèfon portable la imatge encara fresca de la butlleta electrònica premiada amb els 14.932.784, 84 euros del sorteig d'El Gordo de la Primitiva, que va ser sortejat a les 21.30 hores del diumenge a la nit.

Es va mirar la imatge inserida a l'aparell electrònic i va dir: «L'he tinguda a les meves mans». La butlleta de la imatge marcava: «4, 16, 23, 24, 31 i també el número clau, el 7». Va afirmar: «La persona afortunada va fer una sola aposta per un valor d'1,50 euros». «Ja ho sap!» va afirmar. Va reblar: «Ja té el coneixement que la seva butlleta és la premiada». Alfredo Alfaro -va considerar- que al seu client, li ha arribat la jubilació. «És més -va subratllar-, li ha canviat la vida i la de tota la seva família».

Així doncs, l'afortunat ahir al matí estava en ple coneixement que havia buidat el pot acumulat durant mesos al sorteig d'El Gordo de la Primitiva. Ara, la reserva ha baixat fins a 5.000.000 d'euros.

Alfredo Alfaro no va explicar res sobre la identitat de l'afortunat. «No puc dir res més», va repetir una i altra vegada. Va indicar:«Ni tan sols sé quan va passar-la per la màquina». Va prosseguir: «Ho va poder fer en qualsevol moment entre el dilluns (dia 14 de desembre) i el matí de diumenge (dia 20 de desembre). Alguns directors de les sucursals bancàries d'Olot també van intentar esbrinar la identitat de l'afortunat.

Alfaro va indicar que la major part dels clients de l'Administració aposten quantitats petites. «Un 90% dels clients juguen poc», va dir. Va enumerar: «un euro, dos euros o quatre euros». Perquè -segons ell- només cal jugar una mica. «Això sí -va afirmar-, cal jugar...!». Va subratllar que el premi donat a Olot avala els seu argument, el qual es resumeix en el fet que a partir d'una sola aposta tot és possible.

Que la sort pot sobrevenir de manera inesperada i impactant va quedar demostrat ahir al matí a Olot, però també que una sort tan quantiosa és un fet extraordinari. A primera hora -segons Alfaro-, el delegat de Loteries de la Província de Girona va ser a l'Administració. Li va explicar que el premi donat a Olot és el més importat que ha arribat mai a la circumscripció de Girona des que existeix la Loteria Nacional. La Loteria Nacional va ser creada per instrucció del 25 de novembre del 1811.

El Gordo de la Primitivaés un dels jocs actius que la Loteria Nacional ha posat en oferta en els darrers anys.

«Els jocs actius són el que en diuen Primitiva, Euromillón, El Gordo de la Primitiva o El Quinigol», va explicar Alfaro. Es tracta d'un sistema d'apostes, al qual la gent -segons ell- juga d'una manera regular durant tot l'any.

Tot i només poder parlar des de quan es va fer càrrec de l'Administració -al mes de març-, Alfaro va explicar: «Hem donat molts de premis, però premis petits de 38.000 i de 25.000 euros». Va afegir: «De 5.000 a 3.000 euros en donem cada setmana».

També reparteixen sort amb sistemes d'apostes més estàtics. És a dir, els que es basen en la compra d'un bitllet que conté un número. Els sortejos per bitllet tenen una altra dinàmica de venda.

«Entre el 40 i 50% de la venda és de Loteria de Nadal», va indicar. Així, el premi de la loteria activa va caure a Olot només dos dies abans del sorteig més esperat de l'any, el de la Loteria de Nadal, el qual es reparteix aquest mateix matí.

Cues ahir al matí

L'Administració el Fesol d'Or compta amb un passadís llarg que va a parar a les finestres, on les empleades lliuren les apostes. Ahir al matí, el passadís estava ple de gent que esperava l'arribada del seu torn de compra. Quan, s'els comentava que l'Administració havia repartit un premi de 15.000.000 d'euros somreien i obrien els ulls. Molts ho sabien, perquè el premi va ser comentat pel mercat. Per això, l'expressió desprenia la il·lusió i la complicitat de saber que a vegades l'impossible passa.