Milions d'espanyols somien que els toca la Loteria de Nadal. El més universal dels nostres sortejos és també una molt bona excusa per compartir entre familiars De fet, es calcula que 3 de cada 4 jugadors de la Loteria comparteixen dècims. La qüestió principal és ¿I si toca? En un premi petit, els més comuns (ja siguin premis menors o reintegraments) és senzill i no sol generar problemes, però si el premi és de quantia important, les coses canvien ja que conflueixen diverses punts: lloc on cobrar-lo, obligacions fiscals i titularitat del premi.

Començant pel procés de cobrament, Loteries i Apostes de l'Estat té establert que per a cobraments de premis inferiors a 2.500 euros, es puguin cobrar en els diferents punts de venda de la xarxa comercial, però per als premis iguals o superiors a aquesta quantitat, hi ha d'anar a una entitat financera i iniciar un procés que té no només consisteix a dividir el premi sinó que també té implicacions fiscals.

Com justificar un premi d'un dècim

Un dècim de Loteria de Nadal és un document al portador, no té titularitat més que la qui el posseeix. Per això, el primer gran consell és que encara que tinguem molta confiança amb qui juga guardem algun tipus de prova o acord de compartir el mateix i la quantitat jugada. A partir d'aquest punt, a l'hora de cobrar el desè hem d'identificar a tots els que juguen i la quantitat per la qual ho fa i així Loteries i Apostes de l'Estat liquidarà a cada un la part corresponent. Mai ha cobrar una persona i repartir-lo, ja que en aquest cas, després d'haver rebut aquesta quantitat, es podria considerar com una donació i amb això estar subjecte a l'impost que regula les mateixes.

L'impost que sí que tenen els premis de Loteries des l'1 de gener de 2013 és una retenció del 20% per a totes les quantitats que superin els 2.500 euros. La mecànica de l'impost és molt senzilla. És la pròpia Loteries i Apostes de l'Estat qui s'encarrega d'ingressar el percentatge corresponent a Hisenda i lliurar a cada un dels que han compartit el desè la quantitat que els toqui. Aquesta ja estarà lliure d'impostos, no caldrà incloure-la en la declaració de la renda (si els ingressos que generin) i l'Agència Tributària tindrà constància de l'impost que correspon a cada cotitular.

L'impost s'exigeix ??de forma independent respecte de cada dècim de Loteria. Això significa que encara que dividim, per exemple, un dècim per 5 persones i la quantitat que toca a cada un sigui inferior als 2.500 euros però el premi total si el supera, s'ha de liquidar l'impost corresponent.

Tampoc cal oblidar que si estem casats en règim de guanys ia un dels cònjuges li toqués la loteria, el premi tindrà caràcter de guanys, és a dir, que serà de tots dos.