A Austràlia, la figuerenca Eva Fernández s’ha forjat una carrera moguda per la seva passió per l’art. Del no-res ha creat la seva pròpia companyia de circ i amb ella recorre mig món. Cada dos anys viatja a casa, però de moment no té pensat tornar: “els australians són molt acollidors i a Sidney porto una vida feliç”,

I és que quan et mou una passió, aquesta et pot portar molt lluny. Ja fa quinze anys que Eva Fernández va fer de l’espectacle la seva manera de viure, tot i que l’atzar o el destí va voler que fes realitat el seu somni a molts quilòmetres de casa. Va deixar Figueres per començar de zero a Sidney, Austràlia. Tot va començar com una aventura d’un any, però ara ja porta mitja vida a l’estranger. Del no-res ha assolit ­èxits importants: “Tinc la meva pròpia companyia d’espectacles que es diu DanceCircus, on fem xanques, dansa de Foc, acrobàcies, bàsicament espectacles de circ barrejat amb dansa, molt especials, perquè, a més, incorporem uns vestuaris espectaculars”.

Formació des de Figueres

Tot i que Fernández va decidir estudiar Història a la Universitat de Girona, era el teatre i la dansa el que la movia per dins. Ja a l’institut Ramon Muntaner de Figueres va formar part del grup de Teatre (Tramunteatre). Al Teatre El Jardí es va representar un muntatge senzill d’un sainet de Santiago Rusiñol, Gente bien que just ­l’any passat va tornar a escena amb els mateixos actors i actrius que fa 25 anys: “No vaig poder ser-hi aquesta vegada, però vaig estar en contacte durant tot el procés de remuntar l’obra, molt orgullosa de tots”.

A part de teatre, també va estudiar dansa a Figueres, a l’acadèmia Àngels Ballart, on va acabar ensenyant a la mainada. Ja l’any 1999, al Festival de Tàrrega, va conèixer uns artistes de circ de carrer australians i va sorgir una amistat que tindria importants conseqüències: “Em van parlar molt d’Austràlia i ens vam avenir molt des del principi, així que vam pensar muntar un espectacle junts i portar-lo de gira”. Fernández es va agafar un any sabàtic i, des de llavors, no ha deixat de viatjar portant el seu art per Austràlia, Àsia i el Middle East, actuant a tots tipus d’esdeveniments. “Formar la meva companyia m’ha portat per un camí apassionant, la veritat és que m’agrada molt el que faig i no m’ha semblat dur, tot el contrari”. Va aterrar a Austràlia amb 28 anys en un país nou, sense parlar l’idioma i sense tenir feina, però una cosa va portar a l’altra i ha conegut moltes persones que l’han ajudat: “Només d’arribar vaig crear amb altres noies un grup de Dansa Contemporània i durant aquests anys he treballat amb grups de teatre físic com Legs on The Wall i amb altres companyies com Opera Australia”. Fernández està convençuda que podria continuar la seva carrera artística a la seva terra, l’Empordà, però de moment la distància només li permet viatjar a Figueres un cop cada dos anys, per estar amb la seva mare i la seva germana. Tot i enyorar molt l’Empordà i tot el que representa, a Sidney és feliç: “Els australians són molt acollidors”, diu, i “allà he format la meva família”.