De Figueres, al món

La figuerenca Eva Fernández, artista de circ a Austràlia

Es va establir a Sidney ja fa quinze anys i des de llavors actua per mig món amb la seva pròpia companyia

11.12.2015 | 17:48
Eva Fernández actua per mig món

A Austràlia, la figuerenca Eva Fernández  s´ha forjat una carrera moguda per la seva passió per l´art. Del no-res ha creat la seva pròpia companyia de circ i amb ella recorre mig món. Cada dos anys viatja a casa, però de moment no té pensat tornar: "els australians són molt acollidors i a Sidney porto una vida feliç",

I és que quan et mou una passió, aquesta et pot portar molt lluny. Ja fa quinze anys que Eva Fernández va fer de l´espectacle la seva manera de viure, tot i que l´atzar o el destí va voler que fes realitat el seu somni a molts quilòmetres de casa. Va deixar Figueres per començar de zero a Sidney, Austràlia. Tot va començar com una aventura d´un any, però ara ja porta mitja vida a l´estranger. Del no-res ha assolit ­èxits importants: "Tinc la meva pròpia companyia d´espectacles que es diu DanceCircus, on fem xanques, dansa de Foc, acrobàcies, bàsicament espectacles de circ barrejat amb dansa, molt especials, perquè, a més, incorporem uns vestuaris espectaculars".

Formació des de Figueres
Tot i que Fernández va decidir estudiar Història a la Universitat de Girona, era el teatre i la dansa el que la movia per dins. Ja a l´institut Ramon Muntaner de Figueres va formar part del grup de Teatre (Tramunteatre). Al Teatre El Jardí es va representar un muntatge senzill d´un sainet de Santiago Rusiñol, Gente bien que just ­l´any passat va tornar a escena amb els mateixos actors i actrius que fa 25 anys: "No vaig poder ser-hi aquesta vegada, però vaig estar en contacte durant tot el procés de remuntar l´obra, molt orgullosa de tots".

A part de teatre, també va estudiar dansa a Figueres, a l´acadèmia Àngels Ballart, on va acabar ensenyant a la mainada. Ja l´any 1999, al Festival de Tàrrega, va conèixer uns artistes de circ de carrer australians i va sorgir una amistat que tindria importants conseqüències: "Em van parlar molt d´Austràlia i ens vam avenir molt des del principi, així que vam pensar muntar un espectacle junts i portar-lo de gira". Fernández es va agafar un any sabàtic i, des de llavors, no ha deixat de viatjar portant el seu art per Austràlia, Àsia i el Middle East, actuant a tots tipus d´esdeveniments. "Formar la meva companyia m´ha portat per un camí apassionant, la veritat és que m´agrada molt el que faig i no m´ha semblat dur, tot el contrari". Va aterrar a Austràlia amb 28 anys en un país nou, sense parlar l´idioma i sense tenir feina, però una cosa va portar a l´altra i ha conegut moltes persones que l´han ajudat: "Només d´arribar vaig crear amb altres noies un grup de Dansa Contemporània i durant aquests anys he treballat amb grups de teatre físic com Legs on The Wall i amb altres companyies com Opera Australia". Fernández està convençuda que podria continuar la seva carrera artística a la seva terra, l´Empordà, però de moment la distància només li permet viatjar a Figueres un cop cada dos anys, per estar amb la seva mare i la seva germana. Tot i enyorar molt l´Empordà i tot el que representa, a Sidney és feliç: "Els australians són molt acollidors", diu, i "allà he format la meva família".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema