Trobem els professors d'història Toni García i Fernando Aísa traginant pesats expositors museístics al vestíbul del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Estan acabant de muntar una exposició que, a primera vista, sembla treta de la popular sèrie de televisió 'Cuéntame'.

Els professors, que formen part del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà, ho volen tenir tot a punt per a la inauguració, que se aquest dimecres, 9 de desembre, a les 18.00 hores. La mostra es pot visitar fins al 30 de desembre del 2015.

Es tracta d'una instal·lació que recull material que els alumnes de nou instituts han trobat a casa seva i que tenen a veure amb el temps del franquisme i amb els primers anys de la transició democràtica (1939-1979). "No és una mostra d'un gran valor extraordinari, però sí que és un reflex del que encara queda del franquisme en les cases. Podem dir que l'exposició explica el franquisme sociològic", comenta Toni García, que hi afegeix: "Hi ha gent que, d'aquell temps, encara guarda permisos per sortir a l'estranger, cartilles de racionament, salconduits, cartes i documents oficials."

L'exposició s'organitza a partir d'uns eixos temàtics que han estat assumits pels diferents instituts: Organitzacions polítiques, moviments culturals, vida quotidiana, educació, moviments sindicals i populars, religió... Els motius han estat la transcendència històrica de l'efemèride de la mort de Francisco Franco, ara ha fet 40 anys, i el debat historiogràfic obert sobre la visió que existeix en el trànsit de la dictadura a la democràcia.

Hi ha, per exemple, una selecció de 'merchandising' del franquisme -encenedors, claurers, quadres...-; jocs i joguines de l'època; també es poden veure monedes i segells d'entre el 39 i el 79; articles religiosos; publicacions, i tota mena d'objectes recuperats dels baguls dels records de les cases dels alumnes.

A les parets de la sala d'exposicions, pengen fotos familiars de quatre dècades (dels anys 40 fins als anys 70). La mostra es completa amb els plafons de l'exposició del Memorial Democràtic 'Catalunya en transició'.

Nou instituts amb el suport d'administracions i museus

El Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust el formen representants de nou instituts de l'Alt Empordà: Institut Cendrassos de Figueres, Institut Narcís Monturiol de Figueres, Institut Ramon Muntaner de Figueres, Institut Olivar Gran de Figueres, Institut Vilafant de Vilafant, Institut El Pedró de l'Escala, Institut Castelló d'Empúries, Institut Cap Norfeu de Roses i Institut La Jonquera. També hi col·laboren ek Consell Comarcal de l´Alt Empordà, l'Ajuntament de Figueres, els Serveis Educatius de l'Alt Empordà, el Museu de l´Empordà, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i el Memorial Democràtic.