Necrològica

Mor el cineasta català Jaime Camino als 79 anys

Moltes de les seves cintes es van centrar en la Guerra Civil i va ser un dels fundadors de l'Institut del Cinema Català

06.12.2015 | 08:56
El cineasta Jaime Camino.

El director, productor i guionista de cinema Jaime Camino ha mort als 79 anys a Barcelona, segons ha informat l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya a través del seu compte oficial de Twitter. La trajectòria d'aquest cineasta, que va néixer l'11 d'octubre de 1936 a Barcelona, es va centrar, en gran part, en la Guerra Civil espanyola, que va retratar des de diferents perspectives. Entre les seves cintes destaca 'Dragón Rapide' (1986) i 'Las largas vacaciones del 36' (1976). La seva última pel·lícula va ser el documental 'Los ninos de Rusia' (2001). Camino va ser un dels fundadors de l'Institut del Cinema Català, creat el 1975. La cerimònia de comiat del director es farà dimarts, 8 de desembre, a dos quarts d'una del migdia al Tanatori de Les Corts de Barcelona.

Jaime Camino va néixer a Barcelona l'11 d'octubre de 1936, poc abans que comencés la Guerra Civil espanyola. El record d'aquest conflicte va marcar bona part de la seva filmografia. La seva primera incursió a la Guerra Civil va ser 'España otra vez' (1969), una cinta que tot i que va ser seleccionada pel Festival de Canes també va patir la censura. Aquesta no va ser l'única vegada que una cinta de Camino va patir la tisorada del règim franquista, el 1976, amb la cinta 'Las largas vacaciones del 36' el ministeri va trucar als responsables del certamen de Canes per demanar-los que la censuressin, cosa que el festival es va negar a fer. A més, aquesta cinta que va rebre el premi Fipresci del Festival de Berlín.

El cineasta també va ser autor del documental 'La vieja memoria' (1977), amb el testimoni de polítics que van viure la guerra; 'El balcón abierto' (1984); 'Dragon Rapide' (1986); 'Luces y sombras' (1988); i 'El largo invierno', cinta que va ser guardonada el 1991 amb el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat.

La seva última pel·lícula va ser el documental "Los niños de Rusia" (2001), sobre els nens exiliats durant la Guerra Civil que van ser acollits per la Unió Soviètica.

Jaime Camino també va ser productor i un dels fundadors de l'Institut del Cinema Català, sorgit a Barcelona el 1975 amb la finalitat de promoure el cinema i la indústria cinematogràfica catalana.

El director i productor de cinema català també va escriure llibres, com 'La coraza' (presentada al Premi Nadal el 1960). El 1997 va publicar l'assaig 'El oficio de director de cine', un llibre que el cineasta va començar amb la voluntat de fer-ne una pel·lícula.

Jaime Camino va rebre diversos premis per la seva trajectòria cinematogràfica, com el Sant Jordi, el Gaudí d'Honor, el Terenci Moix i la Medalla al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema