"La curiositat és filla de la ignorància i mare de la ciència", segons va dir el filòsof napolità Giambattista Vico. Amb aquesta cita l'Institut de Ciències Fotòniques et presenta el concurs "Illuminating Curiosity", una suma de curiositat (desig intens de saber, de conèixer, d'aprendre alguna cosa) i de fotònica (ciència que estudia la generació, transmissió, o qualsevol altre tipus de tractament dels senyals òptics, és a dir, la llum). Vols saber de què va?

Ets una persona curiosa? No deixes pregunta sense resposta? Busques, busques i busques fins a trobar la solució? Si respons de forma positiva a aquestes preguntes l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) t'ho posa fàcil en la segona edició del concurs "Illuminating Curiosity". Aquest certamen vol premiar la creativitat i la capacitat de comunicar idees buscant respostes a la ciència, com ara la ciència que estudia la llum.

Aquests són els 6 reptes en forma de pregunta que planteja el concurs d´enguany:

"Es pot menjar la llum?", pregunta Ferran Adrià, cuiner; "Per què representem una idea com una bombeta encesa al cim del cap?", planteja Pilarín Bayés, il·lustradora; "Per què veiem el cel més lluminós per sota de l'arc de Sant Martí que per sobre?", qüestiona Tomàs Molina, home del temps?; "En quines situacions la llum actua com una ona i en quines com una partícula?", formulen Els Catarres, músics; "Per què esternudem amb la llum del sol?", s'encurioseixen Paula Vélez i Miki Esparbé, actors; i "Per què les postes de sol són vermelloses?", planteja Bonaventura Clotet, metge i investigador.

El concurs parteix d'aquestes sis preguntes curioses de diferents persones famoses i el repte és buscar les respostes i enviar-les en vídeo. En els vídeos hauràs de mostrar la connexió de la resposta amb la ciència i la tecnologia de la llum. Pots fer els vídeos resposta en català, en castellà o en anglès. Els vídeos han de tenir una durada d´entre 30 segons i 3 minuts.

Hi ha 3 modalitats de participació en funció de l'edat:? la categoria vermella és per a participants fins a 12 anys; la categoria verda, nois i noies entre 13 i 17 anys?, i la categoria blava per a joves a partir de 18 anys.

Et pots presentar al concurs de forma individual o en grup.

El jurat valorarà que els treballs responguin la pregunta d'acord amb la seva relació directa o indirecta amb la llum de manera entenedora i correcta des del punt de vista científic i, sobretot, que els vídeos siguin originals, entretinguts, creatius i innovadors.

Hi ha haurà diversos premis per a cadascuna de les categories del concurs: un xec de 200€ per vídeo premiat, diploma, trofeu, visita al plató del programa Quèquicom i TV3 i/o a les instal·lacions de l´ICFO.

La participació al concurs és gratuïta i el termini d´enviament de vídeos finalitza el 7 d´abril de 2016.

Si creus que la curiositat té cura, tens el remei a l´Illuminating Curiosity. Si per contra, creus que no en té, com l´escriptora i poetessa nord-americana Dorothy Parker, ("L'avorriment es cura amb curiositat. La curiositat no es cura amb res") participa igualment en aquest concurs on, de ben segur, aprendràs i descobriràs coses noves sobre la llum i el seu comportament.