Si la finalitat de l’art és donar cos a l’essència secreta de les coses, les creacions de Roser Martínez compleixen aquest objectiu. L’artista empordanesa és una ànima lliure, creadora i emocional i tot això ho transpira la seva obra. Una de les seves darreres creacions, Lila Lavanda, s’ha fet lloc a la cinquena edició de l’Anuario de Joyería Contemporánea 2015-2016 on figura al costat de 97 artistes internacionals i opta al prestigiós Premi Internacional Arte y Joya. El guanyador serà promocionat per tot el món durant un any. Figurar al catàleg ja és un èxit: l’anuari és el primer de la comunitat d’artistes més actius en la investigació creativa joiera, un vertader laboratori de tendències destinat a la promoció de la joieria contemporània amb una distribució internacional i multitud d’esdeveniments paral·lels.

L’obra Lila lavanda pertany a la sèrie Naturaleza emergente i és com “un quadre en moviment”, segons la seva creadora. “Imma Ponce va desfilar amb aquesta peça al Girona Fashion Day i des de llavors no ha deixat d’obrir-me portes”. Sobre Naturaleza Emergente diu: és una col·lecció que va sortir per casualitat: “Vaig passar una mala època, no podia comprar matèria primera de qualitat i vaig posar la meva creativitat al servei de materials com el filferro”, creant peces innovadores que ara s’han valorat.

Un camí d’èxit

Després d’uns anys de treball intens “sóc conscient que ara recullo el que he anat sembrant: he sigut molt perseverant a l’hora de marcar un estil propi, fent coses especials i esperant que algú es fixi i valori el meu disseny”. Aquest moment està arribant i pel camí ja ha exposat les seves creacions a París, Barcelona, Madrid o València. També des de fa pocs dies el seu art ha estat reconegut per l’Asociación de Joyas de Autor, de la qual ja és membre.

“Vull poder viure d’això sense renunciar a fer el que em dicta el cor, que cada peça desprengui ­energia, que la persona que se la posi la percebi i la valori”. Si és cert que les joies busquen les persones, tal com assegura Roser, les seves han trobat excel·lents aliats, sobretot dins el món del teatre i el cinema. Els seus dissenys han vestit artistes de prestigi: des de la figuerenca Àngels Bassas que va lluir-les en l’obra Ciara i Ruth Armas que va desfilar a Peralada amb les seves col·leccions. Des del seu petit taller a Vilacolum, la dissenyadora ha creat peces especials per la bailaora Sara Baras i la cantant Raquel del Rosario. “En comú tenen totes elles la seva força i personalitat, cosa que a mi m’agrada transmetre”. La seva darrera incursió en el món del cinema ha consistit en la creació de 15 penjolls Ánfora que se’n van anar recentment cap al Festival de Cine Internacional de Gáldar, destinats als membres del jurat i que van lluir, entre altres, actrius com Thaïs Blumé o l’homenatjada Gemma Cuervo. També ha col·laborat amb artistes de la comarca: el 2009 va exposar a la galeria Dolors Ventós, el 2102 va protagonitzar una desfilada de joies solidàries a Terrades, i també va exposar el 2012 al Mas d’en Dorra; el 2013 va participar en una col·lectiva al Cafè París i ­l’any passat al Claustre de Peralada.

Trajectòria de deu anys

Des que va descobrir el món de la joieria ja fa una dècada de la mà de la dissenyadora i professora Susana Alonso, Roser Martínez ha ampliant coneixements en tècniques alternatives per complementar la joieria. “M’agrada experimentar amb diversitat de materials, reciclar, innovar”. Utilitza la plata, el coure, els minerals, el suro, però també teles per aconseguir produccions úniques. De fet ha posat nom a una tècnica personal, ilabemol, que consisteix a barrejar elements i materials senzills. Petits tresors i Arame mostren aquesta manera de fer: cada joia és una combinació de peces que tenen una història al darrere, la qual cosa fa que emanin una sensació especial, que traspuïn sensibilitat i emoció pels quatre costats. També amb la tècnica del goteig amb cera va obrir una nova dimensió creant la primera col·lecció, Arabescos.

Ara es troba en procés de creació de Momentus, que sortirà al mercat el 2016. La venda és a través de la web www.rosermartinez.com, que el desembre reapareixerà renovada, i a través del seu Facebook personal. Per entendre les creacions de Roser Martínez és imprescindible captar l’ànima de cada peça, ja que la seva font d’inspiració més important són les emocions, juntament amb la naturalesa i el mar, destaca. La seva necessitat és crear una col·lecció atemporal, contemporània, original i extraordinàriament personal. Els seus són dissenys, assegura, que s’adrecen a dones com ella, poc convencionals.