Una conversa per telèfon o un programa de televisió poden desviar l'atenció mentre es cuina i acabar provocant un incendi. Evitar aquest tipus de distraccions o apartar les estufes de materials combustibles com cortines o sofàs són alguns dels consells dels Bombers de la Generalitat per prevenir incendis a la llar. Unes recomanacions en què volen incidir quan falta poc per l'hivern, quan "el risc és més elevat", ha alertat el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), Ramon Parés. La subdirectora general tècnica, Anna Martín, també ha insistit en les mesures d'autoprotecció quan el foc ja s'ha declarat, com tancar les portes per evitar la propagació del fum. Vuit persones han perdut la vida en incendis a la llar el 2015.

"Qualsevol porta tancada, per senzilla que sigui, ens pot donar un marge de quinze minuts. En el desenvolupament d'un incendi, quinze minuts són molts i donen molt de marge perquè els Bombers puguem arribar i actuar amb celeritat", ha remarcat Martín. Aquesta és una de les indicacions principals de com actuar en cas d'incendi a casa, ja que la reacció en els primers moments és bàsica, tal com han insistit els responsables de la DGPEIS aquest dimarts en una roda de premsa per explicar les mesures de seguretat per prevenir incendis a la llar i com protegir-se'n.

Com a mesures de seguretat per prevenir incendis, s'ha de vigilar de forma especial durant la temporada d'hivern que els aparells de calefacció no estiguin a prop de materials combustibles com cortines, llençols, materials entapissats, cobrellits o sofàs. Una altra situació de risc és eixugar la roba posant-la al costat d'estufes o llars de foc.

També s'han d'apartar de materials combustibles les espelmes, barres d'encens i qualsevol altre element amb brasa o flama i s'ha de comprovar que quedin ben apagats abans d'anar a dormir o de marxar de casa. També cal assegurar-se que les cigarretes estan ben apagades abans de llençar-les a la brossa i, si cal, remullar-les.

A la cuina, a més d'evitar les distraccions, s'ha de comprovar que els fogons estiguin apagats quan s'acabi de cuinar i netejar sovint els filtres de la campana extractora. Si s'encén l'oli d'una paella, cal tapar-la i apartar-la del foc i no tirar-hi mai aigua.

No es poden sobrecarregar els endolls ni tampoc cobrir els llums o làmpades amb teles, papers o plàstics. La instal·lació elèctrica ha de ser manipulada exclusivament per professionals. Si se sent olor de gas, no s'ha d'obrir cap interruptor -llum, extractor de la cuina, timbre-, sinó que s'han d'obrir les finestres per ventilar, tancar la clau de pas del gas i avisar la companyia subministradora o els Bombers a través del telèfon 112.

Pel que fa a les indicacions en cas d'incendi, si el foc és a casa i no es pot sortir, cal trucar als Bombers, dirigir-se a un lloc per poder ser vist des

de l'exterior i tancar totes les portes que es creuin. Els Bombers recomanen posar roba molla a les escletxes de la porta per evitar el pas del fum.

Quan el foc és a casa, però sí que es pot fugir, s'ha de sortir i tancat totes les portes que es pugui. Només si es pot, es poden agafar les claus de casa per donar-les als Bombers quan arribin. No s'ha d'utilitzar mai l'ascensor i sempre s'ha d'anar cap avall, no cap amunt. Des del carrer, s'ha de trucar als Bombers i mai s'ha d'intentar tornar a casa:

Si l'incendi és en un altre pis i l'escala està plena de fum, cal quedar-se a casa i no intentar sortir, perquè és el lloc més segur. Si s'intenta sortir per una escala plena de fum, es posa la vida en perill. Cal avisar sempre els Bombers i no pensar que algú altre ja ho deu haver fet. També es recomana posar roba molla a les escletxes de la porta d'entrada del pis per evitar el pas del fum i quan arribin els Bombers, fer-se veure per una finestra o balcó.

El Departament d'Interior ofereix un apartat a la seva pàgina web dedicada a la seguretat a la llar i els Bombers de la Generalitat també proporcionen informació a través del compte de Twitter. Com en anys anteriors, continuen programant-se diverses accions orientades a la conscienciació.

Millorar la seguretat de la gent gran a través de la teleassistència

La gent gran és un dels segments de població més vulnerable i més afectada pels incendis a la llar. El Servei de Prevenció de la DGPEIS està treballant amb la Diputació de Barcelona i la de Girona per incrementar la seguretat de les persones grans a través dels serveis de teleassistència. En el marc d'aquesta cooperació, també s'està potenciant la millora de la seguretat contra incendis en cases de persones grans amb la instal·lació de detectors de fums.

A més, s'han programat dues sessions tècniques als col·legis d'administradors de finques de Girona i de Barcelona-Lleida per explicar aquestes mesures i s'està treballant amb la Fundació la Caixa en el disseny d'un programa de divulgació adreçat a la gent gran, així com en la posada en marxa d'un programa pilot per fer arribar els consells al col·lectiu de nouvinguts en col·laboració amb els ajuntaments de Vic i Santa Coloma de Gramenet. També s'han fet xerrades a grups de persones immigrants en el marc dels cursos de català i castellà de Càritas a Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Badalona.