Setze estudiants altempordanesos de la Universitat de Girona (UdG) i setze alumnes nouvinguts de quatre escoles i un institut de Figueres participen en el Projecte Rossinyol, que consisteix a compartir per parelles estones de lleure. Aquestes estones, l'universitari i el seu mentorat les dediquen a fer activitats lúdiques i socials per millorar el coneixement de la ciutat i els seus entorns i facilitar la integració i el coneixement de la llengua catalana.

En cursos anteriors, havien estat deu mentors i deu mentorats, però l'èxit del projecte ha portat a ampliar-ne la participació. Les trobades per parelles culminen amb una bona amistat que, sovint, va més enllà del propi projecte, ja que el grau de connexió i afinitat que s'estableix entre ells acostuma a ser molt alt.

Els setze estudiants universitaris que han volgut participar en el projecte són de diferents punts de la pròpia comarca: Figueres, de Vilafant, de Vilamalla, de Camallera i de Biure. Els nens i les nenes nouvinguts són de les escoles Salvador Dalí, Parc de les Aigües, Amistat Pous i Pagès i de l'Institut Alexandre Deulofeu. Pel que fa alsseus països d'origen, vénen de Romania, Bolívia, Republica Dominicana, Hondures, Xina, Gàmbia i Alemanya.

Dissabte passat, es va fer la presentació d'aquesta nova edició del Projecte Rossinyol, amb un acte a la Biblioteca Fages de Climent. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre la UdG, l'Ajuntament de Figueres i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, i s'emmarca dins el Pla Educatiu d'Entorn de la ciutat.

D'Israel a Malmö

El projecte Rossinyol troba les seves arrels a Israel, als anys 70, on s'estableix un programa nacional de tutoria per a escolars en situacions desfavorides. Als 90, la Universitat de Malmö, a Suècia, va adaptar el model a la ciutat, on gran part de la població és d'origen estranger i s'hi plantegen problemes d'exclusió. El rossinyol és el símbol de Malmö i també "un ocell petit que canta meravellosament quan se sent segur".

Setze estudiants de la UdG que participen al projecte

Aynabel Ávila Cabaces, del Grau d'Educació Social; Iris Mar Génova Morillo, Patrícia Ruiz-Morote García i Naiara Lagresa Garcia, del Grau de Pedagogia; Laia Alabau Bagué, del Grau de Magisteri Educació Infantil; Marina Pujol Torrealba, Yvonne Bommes Torrent, Laura Campmol i Laura Pérez Pérez, del Grau de Psicologia; Cristina Huguet Quintana, del Grau de Biologia; E. Macarena Pérez Estévez i Fatima Chaer-Yemlahi Benslaiman, del Grau de Magisteri Educació Primària; Francia Liliana Martínez Galarza, del Grau d'Infermeria; Hanan El Yahiaoui Subab, del Grau Ciències Polítiques i de l'Administració, i Laura García Vázquez i Noemí Zuheros Santó, del Grau de Treball Social.