El parc de la Ciutadella de Barcelona ha acollit un any més la commemoració del Dia Mundial en record de les víctimes d'accidents de trànsit. Organitzat per l'associació Stop Accidentes, l'acte d'aquest diumenge ha servit per donar veu a víctimes i familiars de sinistres viaris, que arreu del món acaben anualment amb la vida d'1.250.000 persones. "Els accidents de trànsit causen moltíssim patiment a moltes famílies", ha reconegut el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha recordat que la majoria de sinistres en els últims anys són provocats per distraccions al volant -com la manipulació del mòbil o el GPS. "En la majoria dels casos són morts o ferits de gravetat que es podrien evitar", ha assenyalat el conseller d'Interior. Des de Stop Accidentes es demana que s'incorpori l'assignatura de seguretat viària en el currículum escolar.

Entre d'altres reivindicacions també s'exigeix que la seguretat viària sigui una prioritat política, així com un pacte d'Estat per garantir-ho. "Volem també una modificació del recent estrenat Estatut de la Víctima: s'han de derogar les seves disposicions per les quals queda sense pressupost i sense personal per tal que pugui desenvolupar-se", han alertat des de Stop Accidentes, entitat fundada l'any 2000 per Ana María Campo, que va perdre el seu fill dos anys abans en accident de trànsit. "Em vaig sentir tan sola i desemparada que vaig sentir la necessitat de crear una associació com aquesta", ha recordat Campo, que ha precisat que en l'actualitat tenen un paper cabdal en la conscienciació viària.

"Fem xerrades a empreses, classes d'educació vial a escoles, atenció psicològica de víctimes", ha enumerat la fundadora de Stop Accidentes, que ha reiterat que l'objectiu final continua sent zero víctimes a les carreteres. "Anem pel bon camí, comparat amb les xifres de fa 10-20 anys", ha reconegut Campo. "Però no hem d'abaixar la guàrdia perquè a la mínima el nombre de víctimes sempre remunta, per deixadesa o distraccions", ha valorat la presidenta de Stop Accidentes, que en l'acte de la Ciutadella ha aplegat testimonis que han patit sinistres de trànsit amb terribles conseqüències per a les seves vides. És el cas de Jordi Porta, que fa 12 anys va patir un accident que li va produir un greu traumatisme cranioencefàlic que el va deixar en coma profund durant dos mesos.

Porta ha fet una lectura emocionant del seu periple, ha agraït de seguir en vida i s'ha mostrat reconfortat de no haver fet mal a terceres persones amb el seu accident. "La carretera no perdona ningú", ha puntualitzat. La Sagrario, metgessa i que va quedar en cadira de rodes per un altre accident de trànsit, ha llegit un poema amb el nom de 'Niebla' i ha relatat als presents les dificultats diàries d'una persona que ha de romandre lligada a dues rodes. "És horrorós no poder valer-te per tu mateix, esperar i necessitar ajuda contínuament", ha valorat la Sagrario.

Record a les víctimes de París

L'acte ha començat amb un record a les víctimes de París, que també s'ha fet sentir en els parlaments. El conseller Jordi Jané ha parlat d'un nou terrorisme "que ens colpeix i ens espanta". "Un terrorisme que necessita d'una resposta coordinada de totes les forces policials per detectar els riscos, que n'hi ha molts", ha continuat Jané, que ha posat d'exemple Internet. "Es tracta d'una gran oportunitat per a moltes persones però també és un gran aparador perquè en moltes llars entrin continguts perillosos, que poden fer canviar la personalitat de molta gent", ha alertat el conseller d'Interior. "Malauradament no tot ho podrem frenar a través de la policia o de reformes penals. Hem de difondre valors", ha finalitzat Jané.