Des del Servei d'Esports de l'Ajuntament de Figueres s'ofereix un any més a les escoles de la ciutat la possibilitat d'adherir-se al programa 'Escacs a les Aules', iniciat fa tres anys conjuntament amb el Club d'Escacs Figueres.

El programa consisteix a desenvolupar quatre sessions d'escacs, en horari lectiu, dirigides per mestres del Club d'Escacs Figueres i adreçades a alumnes de segon de primària. La periodicitat d'aquestes sessions es coordina directament amb els mestres del Club i es poden programar durant quatre dies seguits o un dia o dos per setmana. L'horari de les sessions pot ser tant al matí com a la tarda.

Aquest curs 2015-2016 s'hi han adherit la majoria d'escoles de primària de Figueres, que són l'escola Sant Pau, Salvador Dalí, Mª Àngels Anglada, Amistat, Josep Pous Pagès, Parc de les Aigües, Carme Guasch, Josep Pallach i Cor de Maria. Per celebrar la cloenda del programa, quan finalitzi el curs s'organitzarà una trobada conjunta amb totes les escoles participants i es realitzaran partides entre els diferents alumnes en un espai públic de la ciutat.

Aquesta iniciativa va començar el 2012 després que el Parlament Europeu aprovés una declaració per promocionar la introducció dels escacs a les escoles en tots els sistemes educatius membres. Des de l'Eurocambra es volen subratllar els efectes beneficiosos dels escacs, com ara millorar la concentració, la paciència i la persistència dels alumnes, desenvolupar el sentit de la creativitat, la intuïció, la memòria i les competències tant analítiques com de presa de decisions. Així mateix, també ensenyen valors com la determinació, la motivació i l'esportivitat i és accessible per als nens/es de qualsevol grup social, per la qual cosa pot servir per millorar la cohesió social.