Convent dels Mínims

Obre el Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà

La mostra '1945 – El retorn dels absents' reuneix una vuitantena de fotografies de l'agència France Presse

10.11.2015 | 07:54
Una exposició del Visa pour l´Image als Mínims.

Perpinyà ja respira tot l'any l'esperit del Visa pou l'Image. El Centre Internacional de Fotoperiodisme ha començat la seva singladura a la seu del Convent dels Mínims amb l'exposició '1945 – El retorn dels absents'. La mostra aplega una vuitantena de fotografies de l'agència France Presse (APF) sobre els primers temps de la postguerra a França. Són instantànies que transiten entre la història nacional i les vivències personals de tots aquells qui van poder ser repatriats (presoners de guerra, deportats i treballadors del Reich). "Cada fotografia és, de fet, un reflex del fotoperiodisme, perquè explica una història en si mateixa", diu la comissària de la mostra, Annette Wieviorka.

Entre la primavera i l'hivern del 1945, amb l'acabament de la Segona Guerra Mundial, gairebé dos milions de francesos van ser repatriats. Presoners de guerra, deportats i treballadors del Reich van poder, per fi, tornar a casa amb l'acabament del conflicte.

L'agència France Presse, que havia renascut amb l'alliberament, va enviar els seus fotògrafs arreu per cobrir el retorn de tots aquests absents. Les seves instantànies van permetre bastir un fons únic, el més important de la premsa francesa. Ara, una part de tot aquest llegat s'exposa al Convent dels Mínims de Perpinyà, en el què és la primera mostra del Centre Internacional de Fotoperiodisme.

Són una vuitantena d'imatges inèdites, a cavall de la història nacional i de les personals d'aquells qui hi apareixen. De fet, la fotografia que il·lustra el cartell de '1945 – El retorn dels absents' ja resumeix aquest esperit.

La instantània, presa l'any 1945, mostra la tornada d'un soldat, presoner de guerra dels nazis, a l'estació de l'Est de París. "Sintetitza el retorn, però també la solitud d'aquell qui ha estat cinc anys fora de casa", explica el comissari de la mostra, Alain Navarro.

De la història a les emocions

L'exposició se serveix de les fotografies per saltar de la història a les emocions. S'hi veu com De Gaulle homenatja els combatents, però també com França va servir-se d'un soldat i el va enaltir com a heroi, simbolitzant tota la resta de tropes. S'hi veu l'obertura dels camps de refugiats (on tots eren marcats amb un número), però també les fotografies personals i familiars d'una de les joves que va tornar a casa.

"Volem mostrar com França va construir el seu relat nacional en els primers temps de la postguerra", indica Navarro. "El missatge oficial és que la nació estava preparada per acollir-los a tots amb l'objectiu de construir una França unida; però més enllà dels eslògans, el cert és que hi tornarà a haver rangs", indica el comissari de '1945 – El retorn dels absents'. I com a exemple, Navarro precisa que els jueus pràcticament no apareixen a les instantànies.

"Fer perenne el festival"

'1945 – El retorn dels absents' és la primera exposició que porta el segell del Centre Internacional de Fotoperiodisme. Exponent del Visa pour l'Image, el centre ja té seu, però encara està pendent que s'hi facin les obres. Uns treballs que, segons el president de l'associació Visa pour l'Image, Jean-Paul Griolet, costaran uns 700.000 euros, aniran a càrrec de l'ajuntament i han de permetre condicionar el Convent dels Mínims perquè estigui enllestit el setembre del 2016 (coincidint amb la 28a edició de la mostra).

Mentrestant, però, el Centre Internacional de Fotoperiodisme ja va per feina. S'està encarregant d'inventariar el llegat del Visa pour l'Image, amb l'objectiu d'acollir, restaurar i difondre els fons d'aquells fotoperiodistes que hi han pres part.

Una feina que, segons Griolet, encara els portarà entre tres o quatre anys però que permetrà "fer perenne" el Visa pour l'Image al llarg de tot l'any. "Mentrestant, però, volem fer viure aquest centre internacional amb exposicions com la que inaugurem avui", concreta el president. La mostra '1945 –El retorn dels absents' es podrà veure fins al proper 11 de desembre del 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema