Polítics catalans, espanyols i internacionals. Personatges de la cultura, del còmic, l'esport o el cinema. I ara també les icones de xarxes socials i sistemes operatius. Com ja és habitual, la família Alós-Pla de Torroella de Montgrí els ha passat a tots pel seu particular sedàs i els ha convertit en caganers. Per aquest Nadal, l'empresa treu al mercat una quarantena de novetats. N'hi ha per triar i remenar. Des de les alcaldesses Colau i Carmena passant per Pedro Sánchez, David Cameron, l'ocell de Twitter o personatges de la gran pantalla com el Joker o la princesa Leia. Caganer.com ha desestacionalitzat la popular figureta, l'ha convertida en souvenir i n'arriba a vendre més de 18.000 l'any.

D'ençà del 1992, l'empresa familiar Caganer.com reformula la tradició pessebrista catalana. Des del seu taller de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), la família Alós-Pla crea nous caganers amb la cara i el cos de personatges polítics, mediàtics i del món de l'art i de l'esport.

A l'hora de pensar les figuretes, la pluja d'idees arriba de per tot arreu. "Algunes se'ns acudeixen a nosaltres, però la família i els suggeriments o peticions per part de clients també ens hi ajuden molt", concreta un dels dissenyadors i propietari de l'empresa, Marc Alòs.

El resultat de tot plegat es concreta en una quarantena de noves figuretes que, com ja ve essent tradició, la família gironina treu al mercat coincidint amb les proximitats del Nadal. Els nous caganers permeten veure com no hi ha res que s'escapi al particular sedàs dels Alós-Pla. Aquest any, ni tan sols les xarxes socials o els sistemes operatius en queden al marge.

La política, com no podia ésser d'altra manera, sempre mana a l'hora de crear caganers d'actualitat. I per això, l'empresa gironina ha aprofitat tant les municipals com l'avantsala de les generals per ampliar catàleg.

Per una banda, amb les noves alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau (amb un 'Sí que es pot!' a la base de la figureta) i Manuela Carmena. I per l'altra, amb el primer secretari socialista Pedro Sánchez, que s'afegeix als altres polítics espanyols que concorren als comicis i que l'empresa ja ha anat traient en els darrers anys (Rajoy, Rivera i Iglesias).

Caganer.com, però, no oblida tampoc la política internacional. I per això, aquest 2015 afegeix a la seva llista de figueretes de líders europeus la del primer ministre britànic, David Cameron.

Twitter, Android i Linux

Les xarxes socials i les noves tecnologies tampoc s'escapen de tenir els seus 'alter ego' als pessebres. I és que els Alós-Pla han aprofitat el seu auge per convertir-ne algunes de les icones més populars en caganers. Per això, entre les novetats d'aquest 2015 també s'hi troben el popular ocell blau de Twitter i el robot i el pingüí dels sistemes operatius Android i Linux.

El nou catàleg també incorpora personatges de la literatura i la gran pantalla, herois (i també malvats) dels còmics i cantants. Entre els qui s'estrenen com a caganers hi ha Elton John i Bono (U2), el detectiu Sherlock Holmes, el Joker (l'enemic declarat de Batman), el director de cinema Woody Allen o la mítica princesa Leia de 'La Guerra de les Galàxies'. Tots ells conviuen amb personatges històrics, com el pare de la psicoanàlisi Sigmund Freud, i altres caganers de col·lecció.

Dins aquests s'hi troben, per exemple, els qui representen oficis (flequer, carnisser i fotògraf), aficions (els balladors de country) o les figuretes de caràcter més tradicional (la bruixa, l'àngel, dos nous dimonis i el caganer amb barretina de tota la vida; aquest cop, però, de 20 centímetres d'alt). Dins les novetats també s'hi inclouen dues princesetes o dos ducs (un dels mussols més grans dels Països Catalans).

Pel què fa als esports, Caganer.com ha creat la figura del davanter uruguaià del Barça Luis Suárez. A més, a partir d'aquest any també tenen representació dins el catàleg disciplines com el karate, el beisbol, l'hoquei sobre gel, el futbol americà o el popular 'running'.

Aquest 2015, a més, Caganer.com fa el salt dels pessebres a la taula. I és que l'empresa gironina, en col·laboració amb el Celler Trobat de Garriguella (Alt Empordà), ha elaborat dos tiratges especials de cava etiquetats amb dissenys personalitzats i plaques de col·leccionista que llueixen el símbol de l'empresa.

Caganers tot l'any

Els caganers es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 4 i els 17 euros, depenent de quina sigui la figureta. Es poden comprar tant a la seu de l'empresa, a les típiques fires nadalenques (com Santa Llúcia), a botigues o bé per Internet.

Tot i que el gruix de les vendes (més del 50%) es continuï fent per Nadal, el cert és que Caganer.com ha desestacionalitzat aquesta popular figureta. "L'hem treta del pessebre i hem aconseguit convertir-la en souvenir, sobretot a la ciutat de Barcelona; i això fa que els turistes, quan venen, en comprin tot l'any i tinguin més sortida", explica Marc Alós.

Caganer.com arriba a vendre més de 18.000 figuretes cada any. La majoria a Catalunya, però el seu èxit també ha traspassat fronteres. "De fet, el 80% de les peticions que ens arriben per web són de clients estrangers, de països com Alemanya, França, Anglaterra o els Estats Units", explica el dissenyador i propietari de l'empresa gironina. A més, Caganer.com també compta amb un distribuïdor a Corea del Sud i un altre al Japó, que a més de vendre les reproduccions també n'encarreguen de pròpies (com les figuretes de l'ós panda o un samurai).

Creació artesanal

La família Alós-Pla elabora tots els caganers de manera totalment artesanal. D'entrada, allò que compta és la idea. Després d'un disseny acurat del personatge, se'n fa un motlle amb guix. A partir d'aquí, cada peça es fa manualment amb fang, es cou al forn a una temperatura de 1.000 ºC i es pinta a mà.

Per enllestir les figuretes, Caganer.com compta amb la col·laboració del Centre Tramuntana de Palafrugell i de la Fundació Altem de Figueres, que donen feina a discapacitats. Els usuaris d'aquestes entitats contribueixen al procés de fabricació pintant a mà les figuretes dels caganers.