L'absentisme es defineix com l'absència reiterada i no justificada, dins l'horari escolar, d'alumnat en edat d'escolarització obligatòria (de 6 a 16 anys) en el centre educatiu en què està matriculat. A Castelló d'Empúries, s'ha fet un dignòstic d'aquesta realitat i, com diu l'alcaldessa, Assumpció Brossa, "el fet que hi hagi algun nen al carrer en horari escolar és preocupant. Per això s'han redactat les accions que es poden emprendre en un document".

Es tracta del Protocol d'absentisme escolar, que recentment ha aprovat el ple municipal, i que es presenta com "una oportunitat per aconseguir la integració d'actuacions i la coordinació dels agents que intervenen en el tractament de l'absentisme, proporcionant suport als centres educatius i a la resta de serveis i professionals implicats". "Creiem que és molt necessari intervenir -exposa l'alcaldessa- en tots els casos que puguem detectar."

El tractament de l'absentisme correspon a un òrgan multidisciplinari de nova creació: la Comissió Municipal d'Absentisme, que té com a missió establir estratègies per a l'abordatge i la prevenció d'aquesta problemàtica social. En formen part representants polítics i tècnics municipals d'Ensenyament, Joventut, Atenció a les Famílies i Benestar Social; l'inspector d'Ensenyament de la zona; el treballador social de l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica; represenants dels centres educatius; de la Policia Local, i dels Mossos d'Esquadra, a més del pediatre del centre mèdic del municipi.

Un 25% de faltes mensuals

Les escoles i els instituts tenen el paper important de detectar els casos (alumnes amb un 25% de faltes mensuals) i passar les dades, cada any, a la comissió tècnica. També han de valorar la situació de l'absentisme i intervenir amb la família i el menor, comunicant les faltes d'assistència, sol·licitant justificacions, cartes notificadores, entrevistes a l'alumne i a les famílies.

D'acord amb el protocol, des del centre educatiu, també s'han d'impulsar mesures i actuacions generals que tendeixin a prevenir, detectar i tractar l'absentisme. Quan un cas no pot ser resolt per l'escola o l'institut, serà derivat als Serveis Socials.

També tenen una funció decisiva en la prevenció de l'absentisme els cossos policials, en aquest cas la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, que en cas de localitzar un menor que no ha anat a classe en horari lectiu l'acompanyaran al centre educatiu. Un absentisme reiterat acabarà comportant conseqüències penals per als responsables dels menors.