La província de Buenos Aires acaba d'elegir María Eugenia Vidal com a nova presidenta d'aquesta important regió argentina, la més poblada del país. Nascuda el 1973 en aquesta mateixa ciutat, Vidal representa la formació conservadora Cambiemos i és la mà dreta del seu líder, Mauricio Macri. L'Argentina és un estat federal integrat per vint-i-tres províncies i una ciutat autònoma, Buenos Aires, la qual és la capital federal de tot l'estat. La província de Buenos Aires és la més gran i la capital és Ciudad de La Plata.

En el món polític argentí i a moltes parts de Sud-amèrica, María Eugenia Vidal és considerada als 42 anys un valor a l'alça, tant per la seva preparació com per la seva projecció.

Llicenciada en Ciències Polítiques, té 42 anys, està casada amb Ramiro Tagliaferro i té tres fills. Va estudiar a la Pontificia Universidad Católica de Buenos Aires i compateix amistat amb el papa Francesc, porteny com ella.

Fins aquí el relat d'actualitat d'aquest personatge públic que, per casualitats de la vida, té els seus orígens a Figueres, ja que és descendent directa del granaire Jaume Vidal Pau, qui tenia el seu negoci a tocar la cruïlla del carrer Peralada amb el carrer de la Muralla, a prop del Menestral.

Vidal i la seva família, especialment la seva tia Carmen, mantenen un estret contacte amb els descendents figuerencs, concretament amb el matrimoni format per Aurèlia Guillamet Navarra i Narcís Oliveres i Terrades.

Aquest contacte s'ha incrementat aquests darrers anys, fins al punt que el novembre de l'any passat, María Eugenia Vidal, amb el seu marit i fills, van voler venir a Figueres per conèixer la ciutat abans de ser rebuts en audiència pel Sant Pare al Vaticà. "Va ser una visita molt simpàtica -expliquen Aurèlia i Narcís-, ja que van venir expressament amb el TAV des de Barcelona per passar un dia amb nosaltres. Junts vam passejar per Figueres i els vam acompanyar fins al carrer Peralada, per mostrar-los on era l'establiment del seu besavi. Vam dinar al Celler de ca la Teta de l'Hotel Duran". "María Eugenia havia demanat la benedicció apostòlica al Sant Pare i aquest no la hi va voler donar a distància. Li va dir, si la vols, vine al Vaticà. I hi van anar, és clar".

El pare de la governadora, José Luis Vidal, és un prestigiós cardiòleg que ja coneix el territori, ja que ha participat en congressos d'abast internacional a Barcelona. La tia María Carmen és l'enllaç principal entre Buenos Aires i Figueres. "Ha vingut en diverses ocasions i sempre ha tingut molt d'interès a conèixer Figueres i la nostra comarca", relaten Aurèlia i Narcís.

El salt a Sud-amèrica

L'arribada dels Vidal a Sud-amèrica és una llarga història que no té res a veure amb l'exili republicà. El besavi Emili Vidal Mont ja era el continuador d'una empresa familiar que devia anar bé, ja que va poder cursar estudis a Suïssa. Emili es va casar amb la barcelonina Carme Canals. Tenia dues germanes, Josefa i Maria. Josefa era la mare d'Assumpció Navarra Vidal, àvia i mare d'Aurèlia Navarra Guillamet.

El matrimoni Vidal Canals va tenir un fill, Jaume, qui després de la guerra civil, i havent fet el servei militar convencional, va marxar a Sud-amèrica. Allà es casà amb una noia argentina, amb qui va tenir tres fills, un dels quals és el cardiòleg José Luis Vidal, pare de la governadora.