L'Empordà
Medi ambient

L┤Apnae treballa per recuperar l┤˛liba a l┤Alt EmpordÓ

L'au estÓ en regressiˇ i des de l'Associaciˇ se'ls han facilitat hÓbitats creant caixes niu en quŔ han nascut pollets

26.10.2015 | 07:23
Un pollet d┤˛liba en un niu.
Un pollet d┤˛liba en un niu.

Les ˛libes (Tyto alba) de l'Alt EmpordÓ estan des de fa anys en regresiˇ. Actualment es creu que hi ha quatre parelles i voluntaris coordinats des de l'Agrupaciˇ d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'EmpordÓ (Apnae) han vetllat en els darrers dos anys per recuperar-les a la comarca. Han colĚlocat 23 caixes niu en llocs idonis per a la cria. En un dels nius han nascut tres polls, que han arrencat a volar.

L'˛liba es considera una au important per a l'ecosistema perquŔ regula la poblaciˇ de micromamÝfers, per˛ des de fa temps els estudis alerten de la seva regressiˇ en llocs on hist˛ricament n'hi havia hagut.

La pŔrdua d'hÓbitats i hÓbitats de cria de les ˛libes Ús el motiu principal per la regressiˇ generalitzada. Sˇn edificis rurals que han anat desapareixent o bÚ han canviat d'˙s, han estat restaurats i han perdut les cavitats on les ˛libes feien nius. En Pau PagŔs, bi˛leg, gerent de l'Apnaeu, ha coordinat el projecte "liba per tal d'intentar retornar l'au de forma mÚs present al territori, a banda d'estudiar-ne la situaciˇ. Amb estudiants de la UdG que han fet la tasca com a prÓctiques van engegar fa dos anys el projecte źamb la idea de confirmar amb l'estudi el que sospitaven╗, diu PagŔs. Els censos del Parc Natural en la darrera dŔcada situen la xifra mÚs elevada d'˛libes en set parelles.

En una de les fases del projecte es va radiografiar l'evoluciˇ de les ˛libes al territori. S'han analitzat 72 edificacions i nomÚs en 5 han localitzat un niu. En tres es va poder confirmar que hi havia criat una parella l'any passat. En 25 dels llocs no hi havia ˛libes des de feia anys, tot i que n'hi havia indicis, com excrements. El testimoni de les persones que resideixen en aquests punts tambÚ han ajudat a saber-ne l'evoluciˇ. Segons PagŔs, es van poder confirmar les sospistes del descens. źDels masos que hem visitat, en aproximadament la meitat hem trobat que n'hi havia o n'hi havia hagut, d'aquesta meitat, no n'hi havia a tots, i en quedaven molt pocs dels llocs hist˛rics que n'hi havia hagut╗, relata. A partir de la radiografia que van fer buscant els indicis i parlant amb els ve´ns d'aquests llocs van buscar les ubicacions per posar els nius.

Tots sˇn edificis i alguns habitats. Se n'han colĚlocat 23 constru´des expressament i situades a diferents punts dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'EmpordÓ.

El bi˛leg assenyala que źara fa un any des que es van colĚlocar i aquest estiu s'ha fet la primera avaluaciˇ╗. Creuen que ha estat positiva la feina perquŔ s'han trobat diverses caixes on anaven les ˛libes i s'ha aconseguit l'objecitu final que es reproduissin i que els polls tiressin endavant. En una de les caixes van criar i van viure els tres polls. A partir d'ara que sobrevisquin al medi ja no dependrÓ del projecte, constata el coordinador.
El projecte ha finalitzat per˛ pot continuar en qualsevol moment, constata PagŔs, perquŔ les caixes continuaran al territori i es poden anar fent seguiments.

El projecte era el final del treball de carrera de Pau PagŔs i els voluntaris que hi treballaven activament ho feien amb prÓctiques de la Universitat de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema