Els ciutadans de la Unió Europea (UE) passen a l'horari d'hivern la matinada de diumenge, 25, com tots els últims diumenges d'octubre, segons el que estableix una directiva comunitària. La UE va adoptar aquesta mesura el 1981 sota criteris d'estalvi energètic.

A les tres de la matinada d'aquest diumenge haurem d'endarrerir una hora els rellotges per donar entrada a l'horari d'hivern. D'aquesta manera, diumenge, 25 d'octubre durarà 25 hores de forma oficial.

Per al cos humà, aquest canvi té conseqüències. "Hem d'ajustar el nostre rellotge biològic al canvi horari", assegura Ricardo Martínez Murillo, vicedirector de l'Institut Cajal, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

L'adopció del nou horari comporta una modificació en les hores de llum que, encara que petita, no passa desapercebuda al cervell humà, que té la necessitat d'atendre els canvis per dur a terme la seva funció normal. La llum afecta l'estructura cerebral que regula el cicle son/vigília i produeix una pujada o baixada d'hormones com la melatonina que afecta principalment la son. Però també es poden produir canvis en la serotonina, la substància química responsable de mantenir en equilibri el nostre estat d'ànim.

L'adaptació pot durar un cap de setmana o com a màxim una setmana, assegura aquest investigador. Hi ha persones que són més sensibles que altres al canvi horari. El consell d'aquest expert és que aquelles que al llarg dels anys han percebut una alteració en la seva adaptació és que durant el cap de setmana romanguin tranquil·les a casa. Ha insistit que l'afectació és escassa i en alguns casos és "més aviat psicològica".