L'Arxiu Nacional de Catalunya ha publicat la guia de la sèrie 'Procediments judicials militars (sumaríssims) 1939-1980 de l'Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona'. La publicació és el resultat de 10 anys de tasques de tractament i descripció arxivística aplicades sobre una de les sèries documentals més importants per a conèixer l'abast de la repressió a Catalunya. Es publica amb motiu de la commemoració del Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista i del 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Entre els anys 2003 i 2013, el Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona, el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya han col·laborat en el tractament arxivístic de 81.966 processos sumaríssims instruïts entre els anys 1939-1980, que es conserven a l'Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona. Aquesta intervenció arxivística ha permès garantir la conservació dels originals, que ara es troben instal·lats correctament, i fer el catàleg de les persones processades, és a dir, disposar d'un instrument de recerca que faciliti la gestió de les consultes d'institucions i ciutadans que rep el Tribunal.

A més de la guia de la sèrie documental, s'hi han inclòs també diversos resums estadístics (per edat, sexe, lloc de naixement, lloc de residència...) sobre els processats, una mostra de les tipologies documentals més habituals incloses en els procediments tractats i la relació de les persones executades, la darrera de les quals és del 1975.