Aquest dimecres diferents escoles de Figueres han pintat murals al carrer amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebra a Catalunya de l'11 al 18 d'octubre sota el lema europeu 'Tria.Canvia.Combina'.

Enguany, aquesta setmana proposa una cerca de noves formes de mobilitat, 'allunyant-nos del domini absolut del cotxe particular i apostant cap a un transport més sostenible, segur i saludable', segons han indicat des de l'Ajuntament en un comunicat. S'ha volgut transmetre que canviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d'activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l'aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Així mateix, es proposen altres alternatives per moure's, com ara escollir el transport públic col·lectiu, caminar o moure's en bicicleta.

Partint d'aquest plantejament, els objectius principals de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015 són estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats; impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctric; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; i, finalment, reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l'ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

A Figueres s'ha organitzat aquest matí una activitat dirigida als centres educatius de primària que respon al missatge 'Tria com vols moure't per la ciutat', dirigida principalment als alumnes que aquest curs fan tercer de primària i que el curs 2013/14 van participar en les Jornades d'Educació Vial organitzades per l'Ajuntament. A més, alguns alumnes de cursos superiors amb formació en dibuix, també hi han participat per tal de donar orientacions i idees als més petits sobre com pintar el mural al carrer. L'activitat s'ha dividit en dues parts: per una banda, s'han ocupat diferents carrers cèntrics de Figueres, concretament la Rambla i el carrer Sant Pau, tancats al trànsit, per tal de pintar murals inspirats en la reflexió sobre la necessitat de recuperar els carrers de la nostra ciutat amb altres usos diferents al trànsit; de l'altra, s'ha fet un full de reflexions sobre la mobilitat vista des de l'escola sobre les problemàtiques de seguretat i sostenibilitat de la mobilitat expressades pels alumnes i les solucions pensades per resoldre-les.

Les escoles que enguany hi han participat són el Parc de les Aigües, Josep Pallach, Pous i Pagès, Amistat, Cor de Maria, Escolàpies Figueres i La Salle Figueres.