316 dones embarassades van ser ateses a Catalunya per un accident de trànsit durant el 2014, segons la informació disponible del Conjunt Mínim Bàsic de Dades del sistema sanitari públic, (CMBD). La Fundació RACC ha fet un estudi que ha analitzat els canvis en el patró de mobilitat durant l'embaràs i ha estimat la sinistralitat entre les dones gestants i els seus fetus. Durant el 2013, s'estima que fins a 38 dones embarassades i els seus fetus van morir a causa d'un accident de trànsit a Espanya. Les embarassades canvien la seva manera de moure's i prefereixen caminar o anar amb cotxe abans d'utilitzar el transport públic o conduir. A més, un 23% de les embarassades afronten amb temor i limitacions la mobilitat durant l'embaràs.

Durant el 2014 es van produir a l'estat espanyol més de 425.000 naixements, 71.000 d'ells a Catalunya. "Xifres prou rellevants com per prestar atenció a aquest fenomen", ha dit el director tècnic de la Fundació Racc, Lluís Puerto. Durant el 2013 van resultar víctimes d'un accident de trànsit 1.300 dones embarassades i la gran part d'elles va patir ferides lleus, 290 per cada 100.000. Els casos amb ferida greu van ser 12'8 per cada 100.000 i les defuncions, 1'4.

Segons l'enquesta realitzada per la Fundació RACC, un 23% de les dones embarassades afirma tenir incerteses i pors en la seva actitud envers a la mobilitat i a un 66% de les embarassades els agradaria rebre informació contrastada sobre la mobilitat i l'embaràs. "Les embarassades com a vianants demanen millores en via pública, ja que tot això pot provocar caigudes, volen més informació", ha explicat Puerto.

Les dones embarassades canvien la seva forma de desplaçar-se i el vehicle que utilitzen. Admeten que prefereixen caminar o anar amb cotxe abans que utilitzar el transport públic. A més, un 90% deixen d'utilitzar els vehicles de dures rodes, moto i bicicleta i un 45% el transport públic. També, a mesura que avança l'embaràs, disminueix la proporció de dones que condueixen. Durant el tercer trimestre només agafa el cotxe con a conductora un 15'5% d'elles.

Consells

La Fundació RACC ha elaborat un tríptic amb consells per a una mobilitat segura durant l'embaràs. En ell es pot trobar informació pel que fa la mobilitat en els diferents mitjans de transport durant els nou mesos d'embaràs. En la guia es recullen consells com ara com posar-se el cinturó de seguretat o com fer ús del transport públic.