Per als nens prematurs, la llet materna és un elixir de vida, perquè és a la vegada nutrició i medicació. Permet alimentar amb més garanties els nadons amb afeccions greus. Més de mil mares generoses s´han compromès ja amb el Banc de Llet, creat el 2011. La figuerenca Manoli Mesa és una de les donants més actives: omple més de 45 pots al mes. "No és fàcil compaginar la lactància amb la feina", diu Manoli, "però si no ho he deixat -la meva filla ja té quatre mesos-, és perquè sóc donant", explica. "Ella ha nascut bé però imagina´t que necessités incubadora i jo no tingués llet" reflexiona. "Segur que la meva filla Nayra ja té molts germans de llet, tant de bo més mares es fessin donants".

Cada cop més dones en període de lactància es comprometen amb el projecte del Banc de Llet Materna. "Més de 1.300 mares n´han format part i més de 1.000 nadons han rebut aquesta llet" explica la directora Gemma Valeta. A Girona, 107 nounats s´han beneficiat de la seva llet i hi ha hagut 125 mares donants. Només el 2014, 68 mares gironines han donat llet, el doble que l´any anterior.

El Banc de Llet fomenta la donació de llet, la recull i l´envia als hospitals per a aquells nens que la necessiten. Va dirigida bàsicament a nadons prematurs extrems, els que pesen menys d´un quilo i mig i/o tenen 32 setmanes o menys. En el seu cas, Manoli aprofita que té superproducció de llet per afavorir aquells nadons que no poden ser alletats per la seva mare."La demanda és cada cop més creixent, per això necessitem anar de la mà del professional que està en contacte amb la mare" recalca Valeta. A diferència dels donants de sang, que poden ser-ho durant molts anys, la donant de llet materna només pot donar quan té un fill. "Per això, tot i que cada any augmenta el nombre de mares donants, és necessari incrementar-ne la quantitat per assegurar que tots els nadons que necessiten llet en tinguin i constantment hem de fer difusió".

Aquest dissabte a l'Escala se celebra la gran festa de la lactància, coincidint amb la Setmana Mundial de l'Alletament, amb diferents actes com ara una tetada popular, una taula rodona per parlar de com compaginar la lactància amb la reincporació a la feina i una xerrada sobre sexualitat.