El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà ha obert judici oral contra el futbolista argentí Leo Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, per tres delictes contra la hisenda pública. Mentre aquesta mateixa setmana va transcendir que la Fiscalia exculpa el futbolista i demana un any i mig de presó per al seu pare, l'Advocat de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, considera que tots dos són "coautors" de tres delictes fiscals i demana un any i 10 mesos de presó per a cadascú d'ells. En la interlocutòria d'obertura de judici oral, el jutge assenyala el jutjat del penal de Vilanova i la Geltrú com a òrgan competent per a la causa.

En la seva interlocutòria, el jutge de Gavà argumenta que tots dos, pare i fill, han de ser jutjats perquè ho demana almenys una acusació i hi ha suficients indicis de criminalitat contra els dos. No obstant això, no els imposa cap fiança per fer front a la possible multa, ja que cap de les acusacions l'han demanat i perquè fins ara han col·laborat plenament amb la justícia. A més, han pagat l'import defraudat, l'origen dels seus ingressos és plenament conegut i els dos són persones públiques que difícilment podrien fugar-se de la justícia.

Per últim, el jutge torna a donar l'opció a la fiscalia a presentar escrit d'acusació contra Leo Messi, i no només contra el seu pare.

Tant l'instructor com la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat consideren que va ser el pare de Messi qui va idear l'entramat societari a l'estranger per tal de defraudar uns 4,2 milions d'euros en l'IRPF dels anys 2007, 2008 i 2009. Però el jutge i Hisenda consideren, en contra del criteri de la fiscalia, que el futbolista coneixia aquestes operacions fraudulentes.

Fa uns mesos, la fiscalia i la defensa ja van demanar l'arxivament, però l'Audiència de Barcelona afirmava que Leo Messi hauria d'haver dubtat si els ingressos d'una de les seves societats que operaven a l'estranger eren "transparents o no" per a la hisenda pública espanyola. Entre els països on radicaven les empreses que gestionaven els seus drets d'imatge, des que Messi era menor d'edat, destaquen Uruguai, Suïssa, Belice i Regne Unit.

En quant a la petició del fiscal demanant l'arxiu de la causa contra el jugador, la Sala afirmava que si bé el pare de Messi va assumir tota la responsabilitat, "no exclou necessàriament el que l'apel·lant podria haver advertit la irregularitat dels contractes que signava i de les declaracions que ometia els ingressos subjectes a tributació". A més, afegeix la interlocutòria, si la relació entre ambdós és bona "no és regular i habitual" que el primer emprengui "conscientment" accions que puguin perjudicar el seu fill i "sense consultar-li o explicar-li" els riscos que podien implicar.