La capital empordanesa, que ostenta el títol de Ciutat Mare de la Sardana, optarà també a ser la Capital de la Sardana del 2017, any que coincidirà amb el bicentenari del naixement de Pep Ventura.

Josep Maria Ventura i Casas, conegut popularment com a Pep Ventura, és considerat el pare de la sardana moderna. Va néixer circumstancialment a la localitat andalusa d'Alcalá la Real, on el seu pare estava destinat com a militar, el 2 de febrer de 1817, i va morir a Figueres, el 24 de març de 1875).

Fou un músic i compositor que consolidà la sardana llarga i reformà la cobla donant-li amplitud. Fou un personatge popular a l'època com a emprenedor cap de cobla, prolífic compositor i destre tenora. Va viure sempre a Figueres. Fou un admirable instrumentista, ídol a les festes majors empordaneses, virtuós del flabiol, la flauta, el clarinet i insuperable i agilíssim improvisador en els obligats dels valsos, masurques, polques i rigodons.

La ciutat de Figueres li dedicà un carrer, entre la pujada del castell i el Passeig Nou. També té un bust que el recorda a la plaça Tarradelles i les seves restes reposen en el panteó de ciutadans il·lustres. L'any 2009, el Museu de l'Empordà li dedicà una exposició monogràfica que va ser molt visitada.

L'Ajuntament vol que el 2017 serveixi, també, per donar un nou impuls a la sardana com a símbol de la cultura tradicional del país.