L´Asier té 8 anys, a punt de fer-ne 9. El 23 de juny passat se li va diagnosticar un tumor cerebral difús en el tronc del cervell. És un tipus de tumor poc usual. Se´n detecten entre 10 i 15 casos l´any. Cal, doncs, investigació però, tot i que l´Obra Social de l´Hospital Sant Joan de Déu, on es tracta l´Asier, sol·licita beques cada any, els fons li són denegats davant el baix índex d´afectació. Albert Palacio, però, ha reaccionat i ha decidit tirar endavant un projecte en solidaritat amb l´Asier: caminar els quasi 3.000 quilòmetres que separen Roma i Santiago de Compostel·la per recollir fons per a la investigació. Una ínfima part, el 5 per cent, servirà per pagar els elevats costos de la medicació de l´infant i perquè, aquest, accedeixi a algun tractament que li millori la qualitat de vida.

Fa poc menys de tres setmanes que Palacio va conèixer aquest cas i el va colpir. L´Asier és fill d´una companya de feina -ella treballa a la comissaria de Manresa i ell a la de Granollers- i no va dubtar-ho massa. "Ja he fet 14 vegades el camí de Santiago, m´agrada caminar molt perquè és una manera diferent de veure els pobles, una oportunitat per conèixer molta gent, una via d´escapament davant les coses que veig a causa de la meva feina", justifica. Aquest cop, però, va pensar que calia fer quelcom diferent, alguna cosa que "cridés l´atenció" de la gent i de les empreses. La idea, doncs, és vendre cada quilòmetre del recorregut a partir d´1 cèntim.

Albert Palacio té 41 anys. Va començar a fer el camí de Santiago fa 11 anys i, des d´aleshores, l´ha recorregut en 14 ocasions. Ha fet totes les rutes possibles: el camí francès, des del nord, el portu­guès, des de Sevilla... L´ha fet amb família, acompanyat en diferents ocasions per la seva dona i, en dues més, per un nebot. "Sempre torno com nou", diu. Per preparar-se per aquest repte solidari, ja ha començat a caminar perquè "agafes el rodatge caminant". També té previst que, quinze dies abans, potser farà la ruta de St. Jean de Luz (França) fins a Pamplona, "un camí espectacular" d´entre 5 o 6 dies caminant.