El director dels Serveis Territorials d'Interior a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Palau, ha animat a tots els boletaires a descarregar-se l'aplicació de mòbil My 112 per donar avís ràpid en cas de desorientar-se. Al fer la trucada des d'aquesta aplicació queda gravada la geolocalització de la persona. Per aquest motiu, Palau ha afegit que és prioritari que l'avís el doni la persona que s'ha perdut i no un tercer. Des de principi d'any els Bombers de la Generalitat han fet 23 salvaments de boletaires, la majoria a les comarques del Berguedà (6), Ripollès (5) i Alt Urgell (3). La majoria d'afectats són gent gran i les causes són per desconeixement del terreny i condicions meteorològiques adverses.

Una de les causes en què es troben perquè l'afectat no ha donat l'avís al 112 és per por al cobrament. Palau ha dit que des del 2009 solament s'han cobrat 5 sortides d'emergències i ha volgut trencar l'estereotip que aquesta taxa té afany recaptatori.

La campanya de consells de seguretat als boletaires de l'aplicació My 112 s'està duent aquests dies atès que els mesos de setembre i octubre és quan es concentren la majoria de serveis. La majoria a les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès.

Per conscienciar a la població s'estan duent a terme xerrades a Ajuntaments, Consells Comarcals, Hospitals, Llars de jubilats, Casals de gent gran i Creu Roja, entre altres.

L'any passat Bombers de la Generalitat van fer 86 serveis per buscar boletaires. Les comarques on es va concentrar el nombre més alt van ser les de l'Alt Urgell (15) i el Berguedà (13). La recerca de boletaires l'any 2013 va ser de 29 i el 2012 de 58.

Consells de seguretat per a boletaires

El cap de la Unitat Territorial III de la Regió d'Emergències de Lleida, Àlex Espinosa, ha explicat recomanacions i ha dit que s'aconsella abans de planificar la sortida tenir en compte la previsió meteorològica, adequar l'equipament i avituallament a la sortida, portar roba vistosa per facilitar la localització en cas de pèrdua, adaptar l'activitat a la condició física, prendre punts de referència, utilitzar mapes i sistemes tecnològics com GPS i telèfon i trucar al 112 en cas d'emergència.