El pintor Rafael Duran Benet, molt vinculat a Cadaqués i al grup de la Sala Parés de Barcelona i, va morir ahir a casa seva de la capital catalana als 83 anys, ha informat un portaveu de la família.

Nascut a Terrassa el 2 de desembre de 1931 en el si d'una família dedicada a la indústria tèxtil, Rafael Duran va ser deixeble de Manolo Hugué i del seu oncle, Rafael Benet, de qui va rebre influències en la concepció cromàtica.

Els temes preferits de les seves obres són els paisatges, les marines i les naturaleses mortes, en les quals es reflecteix l'aire mediterrani, perquè era un enamorat de l'Empordà.

De fet, la seva trajectòria com a pintor es va desenvolupar bàsicament a l'Alt Empordà, on va instal·lar el seu taller i residència, concretament a Cadaqués, on es va instal·lar en els anys 50 i va viure fins a l'actualitat.

Així, va arribar a tractar a Salvador Dalí, va jugar a escacs amb Marcel Duchamp i va coincidir i va conversar amb Pablo Picasso durant una estada del pintor malagueny al poble francès de Ceret el 1954.

Rafael Duran va començar a dedicar-se a la pintura cap a l'any 1946 i va presentar la seva primera exposició el 1958 a la Sala Vayreda de Barcelona.

Dos anys després presentaria la seva segona exposició a la Sala Parés, que es va convertir en el seu centre expositiu de referència al llarg de la seva trajectòria artística.

També va obtenir diversos guardons per les seves obres, entre els quals destaca el Premi Henri Forman de la Société Nationale des Beaux Arts de París, l'any 1980.