Les germanes Fidela Oller, Josefa Monrabal i Facunda Margenat, que van desenvolupar la seva labor amb l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, han estat beatificades aquest dissabte a la Catedral de Girona en una cerimònia presidida pel cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants. Totes tres es dedicaven a vetllar malalts i van ser assassinades a l'agost del 1936, durant la Guerra Civil. La catedral s'ha omplert d'unes 2.000 persones provinents d'arreu del món. Entre els assistents hi havia el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el conseller Santi Vila, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Les monges beatificades són la banyolina Fidela Oller, la gironina Facunda Margenat i la valenciana Josefa Monrabal. Totes tres es dedicaven a vetllar malalts i van ser assassinades a l'agost del 1936.

Més de 2.000 fidels provinents d'arreu del món han volgut assistir a la cerimònia de la Catedral de Girona, on s'ha pogut seguir l'acte a través d'una pantalla gegant. Entre els assistents hi havia més d'un centenar de sacerdots, entre ells 15 bisbes i cardenals, a més de familiars de les beatificades, autoritats polítiques i civils.

Durant la seva homilia, el delegat del Papa Francesc, el cardenal Angelo Amato, ha reconegut el testimoni valent de vida de les religioses màrtirs, de qui ha dit "eren persones virtuoses, exemplars, autèntiques serves de la caritat de Déu envers els malalts". També s'ha referit a "l'herència preciosa que deixen les seves germanes, convidant-les a continuar amb alegria i sacrifici l'apostolat en el món del patiment, prestant assistència corporal i espiritual als malalts".

El cardenal Amato també ha explicat que "encara en els nostres dies, els cristians són la minoria més perseguida del món. Algunes estadístiques assenyalen que la xifra de cristians morts a causa directa o indirecta de la seva fe són més de 100.000 cada any".

Un dels punts àlgids de cerimònia ha estat quan s'ha descobert la imatge de les noves beates i quan s'ha traslladat a l'altar de les relíquies de les tres beates, portades per germanes de l'Institut i familiars.

En finalitzar la celebració, el bisbe de Girona, Francesc Pardo ha remarcat, dirigint-se a totes les religioses de Sant Josep de Girona: "La beatificació de les vostres germanes màrtirs manifesta la veracitat de l'Evangeli que viviu i testimonieu".

Després de la cerimònia, la Mare Mª Carmen García, superiora general de l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, ha afegit que "avui és un dia històric pel nostre Institut, estem plenament emocionades i agraïdes per aquest reconeixement a la labor de les nostres germanes. Això ens reafirma en la missió que seguim realitzant actualment: alleujar el dolor i sembrar la pau".

Els actes d'homenatge a les tres germanes màrtirs beatificades van començar divendres amb un acte d'acollida de pelegrins al Palau de Congressos, seguit de la celebració de les vigílies solemnes a la Basílica Parroquial de Sant Fèlix.

Bona part dels fidels es desplaçaran diumenge fins a Gandia, on se celebrarà la missa d'acció de gràcies.

Els més de 7.000 euros recaptats a través de les inscripcions s'han destinat íntegrament a les entitats benèfiques Metges sense Fronteres i Ajuda a l'Església Necessitada, que treballen amb els afectats per la persecució religiosa a Síria i per la crisi migratòria del Mediterrani.