Tots els vaixells, absolutament tots, han estat protagonistes d'històries. Algunes no aniran més enllà del que hagi succeït en el seu interior i no sortiran mai de bord. Altres arribaran a ser transcendents més enllà del sector marítim i algunes protagonitzaran titulars al llarg de tot el planeta. El vaixell del qual parlem avui és un dels últims casos.

Malgrat la seva mida i la discreció, que és la filosofia de la naviliera amb els seus passatgers, el nom del Le Ponant va donar la volta al món a l'abril de 2008, quan va ser segrestat per pirates somalis al golf d'Aden quan navegava sense passatgers i només amb tripulació i feien un viatge de posicionament des de l'oceà Índic i fins a la Mediterrània. Al llarg de vuit dies, els 30 tripulants van estar retinguts a alta mar fins a ser alliberats per forces militars franceses i canadenques que van abordar el vaixell amb helicòpters i posteriorment van tenir el suport de naus de ?guerra. Tot i la seva resolució i la mostra de força francocanadenca, aquest segrest inicià una espiral d'accions de pirateria similars com la del pesquer basc Alakrana- que va acabar propiciant la creació d'una operació anomenada Atalanta, responsabilitat de la Força Naval de la Unió Europea (Eunavfor) per lluitar contra els segrestos en aigües properes a la costa de Somàlia.

Le Ponant visita avui Roses realitzant la sisena de les vuit escales de creuers que hi ha previstes per a aquesta temporada a l'Alt Empordà, una temporada que pràcticament ha monopolitzat el veler Club Med 2, la seu flotant del famós Club Mediterranée. D'altra banda, aquesta escala retorna els creuers a la badia, després de gairebé dos mesos d'interrupció, ja que durant tot el mes de juliol i pràcticament tot l'agost no hi ha hagut visites de vaixells comercials a la zona.

El Le Ponant és un iot de tres pals dedicat a creuers de petit format, encara que també pot ser llogat per particulars en dates determinades de l'any. Va ser el primer vaixell de Croisieres de Ponant, incorporat ara fa 24 anys. A aquest gran veler s'hi afegiren altres vaixells de luxe però de segona mà i no va ser fins al 2010 que la companyia va definir el seu futur construint quatre unitats bessones que s'han anat lliurant al llarg d'aquests anys. Alguns d'aquests ja han visitat a les darreres temporades els ports de la demarcació de Girona.

Fins a 2012 Ponant era una divisió de la companyia marsellesa CMA-CGM, una de les principals transportistes de contenidors via marítima a bord dels seus 389 vaixells, l'operadora de creuers era una de les seves 15 filials i 17.200 empleats, però afectada per la crisi va vendre divisions no estratègiques com ara el transport de passatgers i turisme i va ser adquirida per la inversora Bridgepoint capital, propietària o accionista principal de tot tipus de negocis al món de la restauració, gimnasos, marques del sector òptic, formació acadèmica i d'altres. En ser adquirida per aquest grup multinacional, va perdre el seu nom francès en favor del nom comercial Ponant Cruises, més internacional.

El vaixell que es veurà des de Roses i altres punts de la badia té capacitat per a tan sols 64 passatgers i 32 tripulants, cosa que fa una ràtio d'una persona treballant per cada dos que frueix i que viu intensament (si així ho desitja) la navegació a bord, encara que no participin directament a les maniobres, en un ambient relaxat amb un ambient distingit i amb gent a la qual li agrada realment el mar i els viatges personalitzats que incloguin alguns ports no massificats.

Com a exemple, a la travessia actual s'han realitzat escales als ports de La Savina a Formentera, Pollença a Mallorca i seguirà cap a Saint Tropez. Als seus 88 metres d'eslora i quatre ponts d'accés públic hi ha dos restaurants, dos salons i 27 cabines, encara que el més destacable són els espais a l'aire lliure, i l'anomenada 'marina' a popa, des d'on practicar tot tipus d'esports nàutics quan el vaixell queda fondejat davant de platges, cales o badies, com avui.

La manca de calat (profunditat) al port de Roses és un inconvenient que no es troba al de Palamós, on no hi ha pràcticament límit per l'operativitat de tot tipus de vaixells, tot i que actualment alguns ja son veritables monstres per les seves mides.

Aquesta limitació fa que la pràctica totalitat de les escales hagin de fondejar a la badia, cosa que en el fons no deixa de ser un atractiu per als viatgers, que acaben fruint d'un viatge extra entre el vaixell en què naveguen i el port amb barques auxiliars que els deixen al bell mig de la població. Amb això es podria dir que Roses s'està especialitzant a rebre creuers de mides petites i mitjanes, de fins a 500-600 passatgers, mentre que Palamós es més polivalent.

En el cas del port de l'Alt Empordà hi ha altres avantatges, com ara la proximitat a punts tan ?atractius com Figueres, Cadaqués, Sant Pere de Rodes o les ruïnes d'Empúries, destinacions preferents d'aquests viatgers, que quan escullen creuers de petit o mitjà format ja solen ser viatgers experimentats que fins i tot ja tenen a la seva agenda reservats els restaurants de la vila on dinar avui.

Els creuers tornaran a Roses al proper 15 d'octubre, quan hi haurà una circumstància gens habitual: la coincidència de dos vaixells de turisme a la badia. Seran el Club Med 2, un veler de 182 metres i el Tere Moana, creuer-iot de 100 metres dissenyat originalment per fer viatges a les illes de la Polinèsia i que actualment navega per la mediterrània. Amb la presència d'aquests dos vaixells finalitzarà la temporada de creuers 2015 a Roses.