Cada 27 d'agost, l'associació nord-catalana Amics del Centre del Món recorda com aquell mateix dia del 1965 el pintor figuerenc Salvador Dalí va proclamar la vella estació de trens de la capital del Rosselló com "el Centre del Món", nom que ha perviscut fins al moment. Aquest any, però, és més especial que mai, ja que es compleixen cinquanta anys d'aquella sentència mítica. Per festejar-ho, s'ha gestat un dens programa d'actes on també hi haurà presència altempordanesa.

Una nodrida delegació catalana serà present a Perpinyà de la mà dels Amics dels Museus Dalí. En aquest sentit, l'entitat inaugurarà un monòlit prop de la plaça Salvador Dalí, just al costat de l'estació de trens. L'obra, dissenyada per Jordi Palmada, recorda el viatge festiu i simbòlic entre Ceret i Perpinyà que Dalí va protagonitzar, acompanyat del teòric de l'antigravitació Marcel Pagès.

El monòlit, fet amb planxa cortex, inclou una placa amb el text següent del periodista Josep Playà: "va ser un happening surrealista des del bressol del cubisme, desenvolupat per Picasso i Braque, fins a l'estació de Perpinyà, que aquell mateix any Dalí havia batejat com el centre del món". La inauguració d'aquesta obra no serà l'única aportació dels Amics, ja que també han cedit els gegants de Dalí i Gala perquè ballin a la festa. Com sempre, ho farà possible la colla gegantera de Figueres que acompanyaran la rua del mestre. Dins els actes previstos per aquesta tarda netament daliniana n'hi ha de molt variats: des de l'emissió del discurs que va fer Dalí fa cinquanta anys fins a l'exhibició del vagó de tren que Dalí i Gala van fer servir per arribar a Perpinyà aleshores.

D'altra banda, també s'exhibirà a la mateixa estació l'exposició sobre els 40 anys de la construcció del Teatre-Museu Dalí, estrenada l'any passat a Figueres i que ja s'ha pogut veure a la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Es tracta d'un recull de fotografies i articles de premsa de l'època que descriuen la gènesi i construcció del museu figuerenc.

Font d'inspiració, de visions

L'estació de Perpinyà va ser, realment, important per a Dalí. Ell mateix va reconèixer que era font de visions. En aquest sentit, aquell mateix any 1965 va pintar la peça Gala contemplando a Dalí en estado de ingravidez sobre su obra de arte 'Pop, Op, Yes, Yes, Pompier, un paisatge místic on, segons Dalí, es presenta l'estació com "model exacte de l'univers i del cosmos". A la peça, que es pot veure al Museu Ludwig de Colònia, a Alemanya, hi apareixen les figures d'El Ángelus de Millet, peça que, per cert, el mateix Dalí va fer-ne una versió, seguint el mètode paranoico-crític, l'any 1935. A més, qualsevol que es passegi per l'estació de Perpinyà podrà copsar la petjada del mestre figuerenc, ja que Dalí va pintar-ne alguns murals i, fins i tot, hi ha un text seu reproduït en francès.

Aquell bateig mític i futurista fet per Salvador Dalí sobre la vella estació ha perviscut fins als nostres dies. Fins i tot, a la part més moderna, s'hi ha alçat un hotel que ha pres el mateix nom i un centre comercial.