L'històric dirigent socialista basc José María 'Txiki' Benegas ha mort aquest dimarts a Madrid als 67 anys després d'una llarga malaltia. El polític i advocat basc va néixer a Caracas (Veneçuela) i era diputat al Congrés ininterrompudament des del 1977. El seu company Odón Elorza, l'exalcalde de Sant Sebastià, , ha lamenta a Twitter la seva pèrdua: "una vida en defensa de la llibertat", ha assenyalat Elorza que també ha enviat una "abraçada llarga a la seva família".

Benegas va ser membre de la comissió executiva federal del PSOE com a secretari d'organització. La seva participació va ser clau al Congrés de Suresnes per a l'elecció de Felipe González com a líder de l'organització i va ser important també la seva aportació al debat del projecte de la Constitució de 1978 i de l'Estatut de Guernica del 79.

El diputat socialista també va ocupar el càrrec de conseller d'Interior del govern basc presidit per Ramón Rubial el 1978 i a les eleccions al Parlament Basc de 1980 va ser escollit diputat per Guipúscoa.