Les restes de l'escriptor colombià Gabriel García Márquez reposaran des del pròxim mes de desembre a un claustre universitari de la ciutat de Cartagena per decisió de la família, segons ha informat un funcionari governamental.

El guanyador del premi Nobel de Literatura el 1982 va morir l'abril de l'any passat a Ciutat de Mèxic als 87 anys i des de llavors diverses ciutats esperaven quedar-se amb les cendres de qui va ser el colombià més famós del món per obres com 'Cent anys de solitud',' El coronel no té qui li escrigui 'i' La mala hora '.

"És un veritable plaer i honor que la família d'un dels personatges més il·lustres de la història del nostre país s'hagi decidit per Cartagena per a que les seves cendres reposin eternament", ha dit a periodistes el governador del departament de Bolívar, Juan Carlos Gossaín .

"Això potenciarà a la ciutat com a destinació turística. Segurament molts turistes que ens visiten ocasionalment i en els diferents esdeveniments que es realitzen a la ciutat voldran passar a rendir-li tribut a Gabo", ha agregat.

L'artista britànica Katie Murray esculpirá un bust en bronze de l'escriptor, que acompanyarà la cúpula on reposaran les restes, ha precisat Gossaín.

"Va ser una suma de moltes voluntats i dels desitjos dels seus familiars. La Governació de Bolívar va acompanyar la decisió, però tots els mèrits són per la seva esposa Mercè Barcha i els seus fills Rodrigo i Gonzalo qui van decidir i van autoritzar".

Després de la seva mort a Ciutat de Mèxic, on va residir diversos anys, la família de García Márquez va decidir incinerar el seu cadàver.

Les restes arribaran des de Mèxic el 12 de desembre i quedaran en la placeta Central del Claustre de la Mercè, on es troba una seu de la Universitat de Cartagena, molt a prop de la Casa del Nobel, que està en camí de convertir-se en museu.

A Cartagena el desaparegut escriptor va mantenir importants trobades amb personalitats com Fidel Castro i Bill Clinton. A més, en aquesta ciutat va fixar la seu de la Fundació per al Nou Periodisme Iberoamericà. Ciutats com el seu natal Aracataca, al carib colombià, també aspiraven a quedar-se amb les seves restes.