Segons l'informe anual d'Energy Control, el nivell de puresa de l'èxtasi, la cocaïna i l'speed, les tres drogues sintètiques més consumides als espais d'oci nocturn de Catalunya i d'Espanya, és el més alt dels últims cinc anys. La cocaïna continua sent l'estupefaent més adulterat i només un 18% de les mostres venudes com a pures tenien aquesta substància com a únic principi actiu. A la banda contrària se situa l'LSD, amb un 86% de mostres pures. La coordinadora d'Energy Control, Nuria Calzada, relaciona l'augment de la puresa amb el control governamental i amb el mercat que es mou per la 'deep web' -les pàgines que no es troben pels cercadors-, on la qualitat de les drogues està més controlada.

Aquestes dades han estat recollides a l'informe anual d'Energy Control, presentat aquest dimecres per l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). Energy Control és un programa de l'ABD que té com a objectiu principal reduir els riscos associats al consum d'estupefaents. A l'informe d'aquest any s'han analitzat 1.188 mostres de drogues sintètiques, ofertes voluntàriament pels consumidors per conèixer la composició de les substàncies.

Pel que fa a les tres drogues més habituals, l'anàlisi ha conclòs que eren pures un 84% de mostres d'èxtasi (o MDMA) en cristall, mentre que el percentatge baixa al 67% quan és en forma de pastilla.

En el cas de l'speed, el percentatge de mostres pures és del 33% i en la cocaïna només del 18%. Calzada ha remarcat que, a més de ser la droga més adulterada, la cocaïna és la que té els "adulterants més tòxics". Per exemple, és freqüent afegir-li substàncies com la fenacetina, un analgèsic retirat del mercat espanyol per la seva toxicitat, i levamisol, un fàrmac utilitzat en veterinària com antiparasitari. També es habitual alterar les drogues amb cafeïna, per les seves propietats estimulants.

Noves drogues com a adulterants

A més, durant els últims anys han aparegut noves substàncies en el mercat. Segons Calzada, el seu consum és molt minoritari però "s'ha detectat un augment d'aquestes substàncies utilitzades com a adulterants" de les drogues tradicionals. Els seus efectes són molt similars i moltes d'elles no estan prohibides, raó per la qual es venen com substitutius legals. Malgrat tot, "hi ha molt poca, o inclús cap, investigació clínica, ni en animals ni en humans, sobre la seva composició i els seus efectes", ha advertit Calzada, "per tant, es desconeix quina és la seva toxicitat".

Moltes de les noves drogues es venen com 'Legal Highs', un producte que no especifica la seva composició o es fa amb informació falsa o incompleta. Principalment es tracta de cannabinoids sintètics i estimulants com les catinones i les amfetamines.

Tot i que l'estudi només inclou drogues venudes per canals tradicionals, els seus autors han detectat que els consumidors confien més en les substàncies venudes per la 'deep web'. A més, la qualitat de la droga està més controlada a Internet i això ha fet augmentar també la puresa dels estupefaents venuts presencialment.

La 'flakka', un estimulant poc conegut

Calzada també ha aportat informació sobre la 'flakka', una nova droga de disseny que podria ser la causa d'algunes intoxicacions a Magaluf (Mallorca). La coordinadora d'Energy Control ha volgut calmar els ànims i ha explicat que es tracta d'una droga anomenada Alfa-PVP, una substància estimulant del grup de les catinones.

Calzada ha explicat que totes les drogues estimulants poden generar, en dosis altes o en persones predisposades, episodis d'agressivitat o violència. La peculiaritat de la 'flakka' és que fa efecte a partir d'un consum molt petit, d'entre 3 i 5 mil·ligrams. A més, encara no es disposa d'estudis científics sobre els efectes que pot provocar.

La 'flakka' no és tan nova com sembla, ja que va ser patentada per una empresa alemanya el 1967 i, de fet, Energy Control ja la va detectar el 2011. Segons Calzada, aquesta substància sol aparèixer com un adulterant i sols en dues ocasions es va vendre com a Alfa-PVP. L'ABD ha demanat "evitar les simplificacions, els alarmismes i els missatges no contrastats".