Castelló d'Empúries ha aconseguit per segon any consecutiu que nidifiquin xoriguers petits sota les teules de cases del nucli històric. És la primera colònia que s'estableix en un nucli urbà. Les primeres 150 parelles es van alliberar el 2012. L'espècie ha fet nius en històrics edificis com l'Ajuntament o la Basílica.

Les primeres deu parelles que es van establir va ser l'any passat. Aquest any, segons ha informat l'Ajuntament, hi han tornat. Aquesta vegada han estat set parelles nidificants. L'antic Palau dels Comtes que acull l'Ajuntament és un dels escollits. Se n'han localitzat quatre parelles sota les teules; una en una caixa-niu al teulat; i una més en una cavitat d'una paret. Una propietat veïna també ha vist com es reproduïa una parella i finalment han escollit la façana de la Basílica per nidificar.

Els vells edificis de l'antic coptat d'Empúries, doncs, s'han acabat convertint en el primer nucli de Cataluna on nidifiquen les aus, a diferència d'altres punts de la península Ibèrica on sí passa. Aquí, no només es va extingir als anys 80, sinó que ho feia en masos aïllats, caixes-niu en pals de llum, colomars en el medi rural, entre altres espais aïllats fora dels nuclis urbans. La progressiva desaparició d'aquest espais escollit per l'au que nidifica de forma colonial ha portat a impulsar campanyes per facilitar-los la nidificació. A Catalunya actualment hi ha unes 150 parelles.

Alliberats 50 el 2012

Per tal de fixar una població en un nucli urbà, la Generalitat i l'Ajuntament van alliberar el 2012 al teulat de l'edifici municipal fins a 50 xoriguers nascuts en captivitat. L'any següent el nombre de polls peixats i alliberats amb la tècnica del hacking va arribar al centenar.

El 70% no solen sobreviure al primer any i alguns dels que hofan solen tornar al lloc on van aprendre a volar. A principi del 2014 per facilitar la nidificació dels que tornaven de terres africanes es van construir setze nius sota les teules amb mateix edifici de l'Ajuntament. Es va fer substituint les teules ordinàries per altres amb un forat de ventilació que els permet entrar i aprofitar la canalera per fer-hi niu. El balanç fins ara és positiu i esperen que continuïn tornat per nidificar a Castelló.