Noves imatges rebudes del sobrevol de Plutó per la nau New Horizons revelen una regió prop de l'equador amb una cadena muntanyosa amb cims de 3.500 metres que s'eleven sobre la superfície del continent gelat.

Aquestes muntanyes es van formar no fa més de cent milions d'anys, res comparat amb els 4.560 milions d'anys del sistema solar, i encara poden estar en procés de formació, segons John Moore, de l'equip de geòlegs de la missió. Això suggereix que aquesta regió, que cobreix menys de l'u per cent de la superfície de Plutó, pot ser encara geològicament activa.

Moore i el seu equip basen la seva estimació de la curta edat d'aquesta orografia en la manca de cràters a la zona, comuns en altres zones del planeta. "Aquesta és un dels relleus més recents que hem vist en tot el sistema solar".

A diferència de les llunes gelades dels planets gegants, Plutó no pot ser escalfat per interaccions gravitacionals amb un cos planetari més gran. Algun altre procés ha d'estar generant aquest paisatge de muntanya. "Aquest descobriment pot obligar-nos a repensar què impulsa l'activitat geològica en molts altres mons gelats, va declarar John Spencer, cap de Geologia de la missió i científic del Southwestern Research Institute.

Les muntanyes estan formades probablement de roca barrejada amb gel

Tot i que el metà i el gel d'hidrogen cobreixen gran part de la superfície de Plutó, aquests materials no són prou forts com per aixecar muntanyes. En el seu lloc, un material més dur, possiblement gel d'aigua, va crear aquests pics, "A les temperatures de Plutó, el gel d'aigua és com la roca", va explicar en roda de premsa Bill Mc Kinnon, també geòleg de la missió a la Washington University de Sant Lluís.

La imatge va ser presa hora i mitja abans de la màxima aproximació de New Horizons a Plutó, quan la nau estava a 470.000 quilòmetres de la superfície. La seva resolució reprodueix estructures més petites d'un quilòmetre i mig de grandària.