La Fundació Mona ha iniciat una campanya per recollir fons per poder portar acollir la Cheeta, una ximpanzé que a finals de juny va resultar ferida de bala. La Cheeta es va escapar d'un zoo de Fuerteventura juntament amb dos animals més, que van ser abatuts a trets per la policia. Ella va resultar ferida al tòrax, on encara hi té una bala allotjada. Per tal de traslladar-la i poder-li fer un seguiment mèdic adequat -necessita ecografies constants-, la fundació necessita 18.000 euros per al primer any. La fundació compta amb uns 950 socis i padrins. Entre ells, s'hi incorpora Montana Colors de Barcelona, que col·labora apadrinant un ximpanzé i també ha pintat un gran grafit a les instal·lacions.

La Fundació Mona vol ampliar la família. El passat 26 de juny, tres ximpanzés es van escapar d'un zoo de Fuerteventura a causa d'un incident en el protocol de seguretat, ferint tres treballadors. Dos d'ells van ser abatuts a trets per la policia i un tercer, la ximpanzé Cheeta, va rebre un impacte de bala al tòrax.

Des de llavors, està en tractament i el zoo vol buscar-li una nova casa. És per això que des de l'illa canària han contactat amb la Fundació Mona perquè pugui tenir cura de la Cheeta per tal que visqui amb més ximpanzés en un hàbitat nou i més agradable per a l'animal.

La directora de la fundació, Olga Feliu, ha explicat que ja han començat a moure fils per tal de poder dur la Cheeta al setembre. El principal problema, però, és que tant el seu trasllat com el seu manteniment -sobretot des del punt de vista mèdic- és molt costós. Feliu calcula que entre el trasllat i el tractament els caldrà uns 18.000 euros durant el primer any.

La Cheeta necessita ecografies constant però, per poder-les-hi fer, cal primer ensinistrar-la. Per això, cal una persona de suport que l'ensenyi a col·locar-se i que permeti que se li posi el gel per poder-li mirar l'evolució de la bala que té al pit. "Ja tenim dos ximpanzés amb problemes de cor que han après a deixar-se fer les ecografies, però calen moltes hores", ha explicat.

Campanya per recollir fons

Per això, des de la fundació han llençat una campanya demanant ajuda a empreses i particulars que puguin contribuir econòmicament per dur la Cheeta fins a Riudellots. Feliu ha explicat que des del zoo canari s'han compromès a ajudar en el trasllat però que els cal encara més suport. La fundació compta amb uns 950 socis i padrins que fan també petites aportacions econòmiques.

Si la Cheeta finalment se suma a la família de la Fundació Mona, ja seran catorze els ximpanzés acollits i també hi ha quatre primats més. El manteniment d'un animal sà està entorn als 6.000 euros l'any.

Col·laboració amb Montana Colors

La fundació va llençar fa uns mesos la campanya 'Mona Suport' per implicar en el projecte empreses compromeses amb el medi ambient i la conservació de les espècies. Montana Colors -empresa barcelonina dedicada a la fabricació de puntura en esprai- va contactar amb la fundació amb l'objectiu d'ajudar-los. "Som una empresa compromesa amb projectes artístics i també amb compromís social", ha reivindicat el responsable de màrqueting i comunicació de la marca, Antonio Garcia.

Per això, Montana Colors ha contactat amb l'artista 'Trece' per tal de pintar un grafit a les instal·lacions i deixar la seva petjada. L'artista ha dissenyat una pintura on dos grans primats són els protagonistes i ha començat a primera hora del matí a reflectir el seu esbós en un dels mòduls de formació que té la fundació.

A banda d'aquesta col·laboració, Montana Colors també ha apadrinat en Bongo, un dels ximpanzés que hi ha a les instal·lacions fent una aportació econòmica.