Figueres acull des d'aquest dimecres, dia 1, fins al divendres 3 de juliol el I Congrés L'Escola Parla, amb una àmplia programació de conferències, comunicacions, experiències educatives i activitats relacionades amb el món de l'ensenyament. El fet que s'hagin inscrit al congrés 485 professionals de l'àmbit educatiu ha sorprès gratament l'equip impulsor, una quarantena de professors de diferents centres de l'Alt Empordà, de totes les etapes educatives. Les persones inscrites provenen de més de vuitanta centres diferents.

"La resposta ha estat aclaparadora, i és que és clar que el congrés va més enllà de les escoles de la comarca. Una mostra n'és que s'han inscrit professors de València, de Balaguer, d'Olot, de Girona, d'Amer, de Bordils i de Banyoles, entre molts altres llocs", es feliciten els membres del grup impulsor d'aquest repte congressual.

"Un tòpic que creiem que ajudarà a trencar el congrés és la divisió dels mots llar d'infants, escola i institut. El nen és un; la professionalitat de tots els actors, la mateixa. El congrés compta amb professors dels tres col·lectius", raonen els organitzadors, i, en aquest sentit, hi afegeixen: "Els reptes a l'educació són molts, però cal ser-hi tots junts: professorat i alumnes, però també famílies."

Entorn de reflexió permanent

L'Escola Parla es presenta com una oportunitat per millorar la pràctica docent, per compartir, intercanviar i reflexionar a l'entorn dels processos d'ensenyament i d'aprenentatge i de l'educació d'avui. "Estem molt contents, el repte és gran i la il·lusió immensa, i més si tenim present que els dies 1, 2 i 3 de juliol no són la fi de res sinó el naixement del moviment de renovació pedagògica de l'Alt Empordà", expliquen els organitzadors del congrés.

De fet, L'Escola Parla constitueix l'espai i el moment triats per recuperar un moviment de mestres com aquell que va existir a la comarca entre els anys 1979 i 1986. L'objectiu, com aleshores, es basa en poder garantir un entorn de reflexió permanent. "Farem un senzill homenatge al professorat que el 1979 va iniciar la primera escola d'estiu a la comarca", diuen els membres de l'organització.

L'estructura del congrés

El congrés, durant tres dies, s'estructura en diferents entorns formatius. A part de la presentació del Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà, també s'ha programat dues conferències plenàries, una per inaugurar el congrés i una altra com a cloenda, i en l'apartat Dialoguem amb... s'emmarquen ponències d'una hora de durada, amb conferenciants externs de prestigi reconegut que conversen amb referents de la comarca dels eixos temàtics exposats.

El programa inclou també comunicacions centrades en experiències que desenvolupen centres o entitats educatives de la comarca, i com a plat fort es planteja la celebració d'un cinefòrum dedicat a la pel·lícula Camino a la escuela, del cineasta francès Pascal Plisson.

'Camino a la escuela', 1 de juliol, 17.15 hores, entrada gratuïta. Teatre El Jardí

La projecció de Camino a la escuela vol ser un punt de trobada en la relació de l'escola amb la família i la ciutadania. L'activitat està oberta a tothom i es presenta com una proposta familiar. Després de la projecció hi haurà un cinefòrum conduït per Àngel Quintana i Joan Manuel Soldevila. Les entrades es lliuraran aquest mateix 1 de juliol a la tarda a les guixetes del Teatre El Jardí, fins a cobrir l'aforament.

El film narra la història real i extraordinària de quatre nens, herois quotidians -Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel- que han d'enfrontar-se diàriament amb una multitud d'adversitats i perills per arribar a l'escola. Aquests nens viuen en quatre punts molt distants del món.

Destacar que l'aparador del congrés serà una fira d'entitats educatives que s'intal·la aquest dijous, dia 2, a l'Institut Olivar Gran, i també una mostra de treballs de centre.

Tota la informació sobre L'Escola Parla la trobareu a l'enllaç web del Servei Educatiu de l'Alt Empordà.https://sites.google.com/a/xtec.cat/l-escola-parla/