Coincidint amb les eleccions municipals celebrades el passat 24 de maig, l'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de juny, a través de la seva secció web “El Document del Mes”, l'expedient de celebració de les eleccions municipals del 3 d'abril de 1979, les primeres de la democràcia.

Les paperetes de vot de les tres candidatures presentades als comicis (CIU, PSC i UCD), una de les notificacions enviades a la presidenta d'una mesa electoral i el document amb el resum de l'escrutini realitzat, són els tres documents presentats per l'AMR.

Des de la Segona República no s'havien celebrat eleccions democràtiques a l'Estat espanyol. La convocatòria electoral del dia 3 d'abril de 1979 representava, doncs, els primers comicis municipals democràtics en 45 anys. En conseqüència, les expectatives d'amplis sectors socials del país foren màximes i els mons associatiu, veïnal i polític es mobilitzaren davant l'oportunitat d'escollir els representants democràtics de la població.

A Roses, el règim franquista s'havia enfonsat feia mesos i el poder local, transitòriament, estava en mans d'una Comissió Gestora Municipal des del 23 d'octubre de 1978, integrada per persones provinents del teixit associatiu local i amb un ascendent o reconeixement social àmpliament acceptat. Aquest interludi polític predemocràtic garantia una transició política ordenada i seriosa.