Be Talents! ha reunit aquest divendres al Convent dels Caputxins de Figueres tres membres d'una mateixa nissaga que han triomfat cadascun en la seva especialitat: Dídac Lee, fundador d'Inspirit i directiu del FC Barcelona; el seu germà Simon, fundador de la incubadora d'empreses de videojocs GameBCN, i el seu oncle Fermín Lee, l'administrador del Restaurant Shang-Hai de Figueres. Els tres han parlat de reptes i il·lusions, han coincidit a dir com de bé et sents quan treballes fent allò que et diverteix, i han desvetllat anècdotes familiars. Dídac Lee ha agraït a la seva família que s'instal·lés a Figueres, fa més de quaranta anys, quan va arribar de Taipei. "Si s'haguessin establert a Madrid jo ara seria del Rayo Vallecano o del Getafe o de l'Atlético de Madrid, vés a saber", ha somrigut l'empresari figuerenc, el qual és el directiu del Barça responsable de noves tecnologies.

En la seva ponència, d'uns trenta minuts de durada, Dídac i Simon Lee s'han preguntat l'un a l'altre quin ha estat el referent a seguir a l'hora d'emprendre els seus projectes. I els dos han citat el seu oncle, que s'ha emocionat no només per les paraules dels seus nebots sinó també perquè l'han sorprès fent-li un regal davant del públic, una placa commemorativa.

Be Talents! també ha comptat amb la participació, aquest mateix divendres, del coaching Víctor Küppers, que ha fet somriure els assistents quan ha explicat com veu ell les persones: "Tots som bombetes, però no tots transmetem el mateix. A la vida hi ha persones que van a 30.000 vats, altres que van a 20.000 i altres que van foses." Ell considera que si no estàs vivint un drama real com la pèrdua d'un ser estimat, una malaltia greu o la falta de feina quan has de mantenir una família, no té cap sentit que caminis fos. Küppers diu que admira aquells que funcionen a 30.000 vats, perquè transmeten alegria, optimisme i entusiasme. A títol anecdòtic ha comentat que ell no expulsa de les seves classes a la universitat un alumne perquè mengi o perquè begui, però sí perquè estigui seriós.

Una altra ponència l'ha protagonitzada Antonella Broglia, un referent del món de la publicitat i del màrqueting i coordinadora de TEDxMadrid, fent reflexionar tres estudiants de l'Institut Ramon Muntaner a l'entorn de possibles invents tecnològics que en un futur no gaire llunyà poden formar part de les nostres vides.

D'altra banda, els escriptors Vicenç Villatoro i Màrius Serra, acompanyats per l'editora Isabel Martí, han conversat sobre què significa per a ells la feina d'escriure. El cuiner Marc Joli ha explicat com s'elaboren uns dolços amb una clara identitat figuerenca, com són un pastís amb forma de cúpula, un pa de pessic amb forma de pa de tres crostons, un pastisset amb forma de figa i un altre amb forma de fulla de figuera. El públic de l'auditori ha tingut l'oportunitat de tastar aquestes creacions de pastisseria. Durant la jornada, el grup Crossing ha interpretat quatre peces del seu disc Junts parem el temps.

Mentre tots aquests exemples de talent han exposat les seves experiències i projectes, en un lateral de l'escenari l'artista Pau Morales ha pintat a temps real un quadre que, un cop acabat, ha definit com un esclat de color envaint el fosc. Aquesta obra s'exhibirà al Museu de l'Empordà.

Les jornades del Figueres Talent. Be Talents! les ha impulsat La Factoria juntament amb l'Ajuntament de la ciutat. Aquest dissabte es reprenen les ponències a les 10.00 hores.