L'Escola Virolai de Barcelona ha guanyat aquest dissabte la segona Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat que organitza la Xarxa Vives d'Universitats. L'equip vencedor ha representat la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF). La final s'ha fet a la UOC, amb seu a la Coma Cros de Salt (Gironès). En segon lloc ha quedat l'IES Celestí Ballera de Barcelona, que ha representat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la final de la competició hi han participat una cinquantena d'alumnes de nou instituts catalans, valencians i andorrans que havien superat una primera fase classificatòria. Els equips de fins a cinc alumnes han hagut d'argumentar sobre si els diners fan la felicitat.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat també ha premiat amb el premi a la millor oradora a Sara Romero Orts, una alumna de l'IES Serra Mariola d'Alacant, que representava la Universitat d'Alacant.

Aquesta competició està organitzada per la Xarxa Vives d'Universitats -en col·laboració amb la Generalitat i la Federació Escola Valenciana- i va néixer com a prova pilot al país valencià l'any passat. L'objectiu és que els alumnes d'ESO i batxillerat millorin les seves competències lingüístiques, reconeguin altres registres de la llengua i es familiaritzin amb el fet de parlar en públic i preparar una argumentació per defensar una tesi.

Després de l'experiència de l'any passat, aquesta segona edició ha sumat la participació de centres d'arreu dels territoris de parla catalana. Més de 400 alumnes s'han implicat a la fase prèvia de selecció. Tots els instituts que hi ha participat ho han fet de la mà de la seva universitat de referència al territori.

Un cop superada la fase classificatòria a nivell local, han aconseguit arribar a la fase eliminatòria nou equips, que des de divendres i durant tot aquest dissabte s'han enfrontat entre ells a la Coma Cros de Salt. Enguany els estudiants ha argumentat sobre si els diners fan la felicitat. Tots els equips han treballat arguments en contra i també a favor d'aquesta premissa, ja que, per sorteig, els podia tocar defensar una cosa o altra.

Els nou instituts que s'han vist les cares a la fase eliminatòria han estat l'IES Celestí Bellera (UAB), IES Ramon Muntaner (UdG), Jesuïtes Col·legi Claver (UdL), Escola Virolai (UPF), IES Joan Baptista Porcar (UJI), IES Abastos (UV), Liceu Comte de Foix (UdA), IES Serra Mariola (UA) i IES Taradell (UVic-UCC). Aquesta tarda es coneixerà l'equip guanyador.