Barcelona es manté entre les primeres deu ciutats del món pel que fa a marca, reputació i atractiu laboral, segons es recull a la tretzena edició de l'informe anual de l'Observatori de Barcelona que fa l'Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç basant-se en informes realitzats per diverses entitats internacionals. Concretament, es troba en la sisena posició pel que fa a millor marca, és la novena ciutat del món amb millor reputació, la setena més atractiva per treballar i també la setena en la classificació de les ciutats europees amb millors perspectives de futur. Per contra, és la 27a en el rànquing de competitivitat global de les ciutats 2014.

Quant a la millor marca, la capital catalana se situa després de Los Ángeles, Nova York, Londres, París i Seül, segons el baròmetre elaborat per la consultora Saffron. Pel que fa al rànquing de ciutats amb millor reputació l'any 2014 elaborat per l'Informe City Rep Track del Reputation Institute, la capital catalana recupera catorze posicions respecte el 2013 i es situa en novena posició per darrere de Viena, Munic, Sidney, Florència, Venècia, Oslo Vancouver i Londres. Pel que fa a les ciutats amb més atractiu laboral, una llista extreta de l'informe 'Decoding Global Talent 2014' de The Boston Consulting Group situa la capital catalana en la setena posició per darrere de Londres, Nova York, París, Sidney, Madrid i Berlín.

D'altra banda, l'informe FDi Cities and Regions of the Future 2014/2015 de la revista 'fDi Magazine' del grup Financial Times atorga a Barcelona el setè lloc en la classificació de les ciutats europees amb millors perspectives de futur, de manera que guanya quinze posicions respecte l'any anterior i se situa per davant de Berlín, Amsterdam, Edimburg o París, i per darrere de Londres, Hèlsinki, Eindhoven, Cambridge, Dublín i Munic.

La capital catalana és un referent internacional tant pel que fa al seu lideratge en l'impuls internacional de l'smart city com per les nombroses iniciatives de desenvolupament de les tecnologies orientades a la gestió intel·ligent de la ciutat. Segons la revista 'Fast Company', Barcelona se situa al quart lloc entre les deu primeres smart cities d'Europa, només per darrere de Copenhaguen, Amsterdam i Viena, i guanya quatre posicions respecte al rànquing 2012.

La ciutat també es troba entre les més segures del món, en concret en el quinzè lloc del rànquing global de 50 ciutats de tots els continents, segons l'informe 'The Safe Cities Index 2015' elaborat per la revista britànica 'The Economist'. L'estudi també destaca la setena posició de Barcelona en seguretat en l'àmbit de la salut, que té en compte aspectes com l'accés dels ciutadans al sistema de salut.

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha destacat l'àmbit de la formació superior, ja que Barcelona és "l'única ciutat amb dues institucions docents en el top 10 de les millors escoles de negocis del continent europeu 2015 per tercer any consecutiu", i s'ha felicitat de la tercera posició al rànquing de l'Iese Business School i la setena posició de ESADE Business School. En aquesta línia, Iese es manté i ESADE puja una posició segons el rànquing del 'Financial Times'.

7.460 MEUR d'inversió estrangera a Barcelona

La tinenta d'alcalde d'economia, empresa i ocupació, Sònia Recasens, ha recordat que "Barcelona actua de motor econòmic de l'àrea metropolitana" i que malgrat el context de dificultat, "Barcelona no ha caigut en el contagi, sinó que se n'ha sortit".

Gràcies a aquesta bona imatge a nivell global, Sònia Recasens ha assegurat que s'han quantificat fins a 7.460 MEUR d'inversió estrangera a la ciutat i la creació de 20.334 llocs de treball.

Millora del clima empresarial a l'AMB

Miquel Valls ha comentat el monogràfic 'clima empresarial a l'àrea metropolitana de Barcelona', que posa de manifest la continuïtat de la recuperació econòmica durant el 2014, i presenta els millors resultats de l'enquesta de clima empresarial de l'Àrea metropolitana de Barcelona des del 2009. Aquesta millora és "destacada" per tots els sectors, a excepció de la construcció. Tot i això, " aquestes últimes setmanes estem veient un repunt de la construcció", ha manifestat. El president ha dit que "cal destacar l'hosteleria" perquè "és l'únic sector que registra un saldo anual positiu per la marxa dels negocis".

El president de la Cambra de Comerç, es mostra positiu pel que fa a perspectives de cara al 2015 i la injecció de 60.000 MEUR al mes per part del BCE "farà que hi hagi liquiditat amb abundància pels negocis". També ha comentat que si "els factors geoestratègics no ens creen problemes de tipus geopolític de caràcter específic com poden ser conflictes internacionals, l'any 2015 serà un any excepcionalment bo per l'economia de Barcelona".