El nou currículum de l'assignatura de Religió Catòlica que implanta la LOMCE incorporarà pregàries a Educació Primària i suprimeix pràcticament la referència a altres confessions religioses a Educació Secundària. Aquestes són dues de les principals novetats de la nova assignatura, que s'ha publicat al BOE d'aquest dimarts. La matèria serà d'oferta obligatòria a tots els centres i de lliure elecció per als alumnes. El currículum, la metodologia i l'avaluació han estat marcats per la Conferència Episcopal Espanyola, tal com marquen els acords entre l'estat i el Vaticà.

L'assignatura va encarada a mostrar la relació entre Déu i l'home, a ensenyar la història bíblica i dels Evangelis i a explicar l'evolució de l'Església catòlica i la Cristiandat des de la seva fundació fins l'actualitat. Alguns capítols de la matèria són 'la creació com a regal de Déu', 'l'home, obra mestra de la creació' o 'el poble d'Israel com a dipositari de la saviesa de Déu'.

Al primer curs de Primària ja s'avaluarà als alumnes a través de la memorització i reproducció de "fórmules senzilles de petició i agraïment". També s'ensenyaran els espais i temps litúrgics. A tercer curs, per exemple, es tractarà l'acció missionera i caritativa de l'Església, i es coneixeran les vides i obres dels sants, a més d'aprendre el significat de la pregària del 'Pare Nostre'. Al quart curs de Primària s'introdueix el concepte del pecat i el perdó.

A Secundària s'insta l'alumne a diferenciar entre l'explicació teològica i la científica de la creació o entre l'home i els animals. També s'ensenya la dignitat de totes les persones, amb independència de les seves capacitats psicofísiques o socials, i s'introdueix el concepte de fe, la Trinitat i l'Esperit Sant. Igualment, es proposa que grups d'alumnes dissenyin un pla de col·laboració amb l'escola per resoldre problemes.

En aquesta etapa també es pretén que els alumnes coneguin l'origen i les diferències dels diversos llibres sagrats i que reflexionin sobre el dolor i la mort. En canvi, només un dels quatre blocs del quart curs fa referència a altres religions monoteistes i les compara amb el catolicisme.

Tot i que el text del BOE assegura que l'assignatura no té "finalitat catequètica o d'adoctrinament", la matèria ja estat força criticada a les xarxes socials.